Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Na Logu letos še ne bo optike

Kot so nam pojasnili na Telekomu Slovenije, na območju Občine Log - Dragomer nimajo v načrtu nadaljevanja gradnje optičnega omrežja. Občina je namreč v celoti pokrita s širokopasovnim internetom; ponekod po občini je ta izveden z optičnimi vlakni, drugod pa z bakrenim omrežjem. Kot so povedali na Telekomu, so omrežja kakovostna in omogočajo širokopasovne storitve.

Medtem ko je bilo leta 2007 na območju Dragomerja in delno Lukovice zgrajeno optično FTTH-omrežje, pa Telekom z optiko v naslednjih letih ni pokril Loga in preostalega dela Lukovice. "Na območju Loga imamo v Telekomu Slovenije sorazmerno dobro bakreno omrežje, na katerem ni težav z zasedenostjo oziroma imamo celo še proste kapacitete. Edina težava se pojavlja zaradi nekoliko daljših razdalj, to je od 1 do 3 kilometrov, tako da lahko zagotavljamo prenosne hitrosti od 6 Mbit/s do 14 Mbit/s, kar načeloma zadostuje za telefonijo, internet in IPTV; je pa celotni nabor storitev ponekod lahko nekoliko okrnjen. Na tem območju vsaj letos izgradnje optičnega omrežja nimamo v načrtu," je pojasnil Boris Ziherl iz Telekomove službe za odnose z javnostmi.

 

Kot so povedali na Telekomu, je bakreno omrežje novo, saj je bilo zgrajeno v letih 1999 in 2000. "Povsod, kjer v Občini Log - Dragomer nimamo zgrajenega optičnega omrežja, so obstoječa bakrena omrežja kakovostna in omogočajo vse širokopasovne storitve. Širokopasovne storitve lahko ponudimo vsem zainteresiranim občanom, zaplete se lahko le iz objektivnih razlogov, recimo zaradi nepridobitve soglasja sosedov za morebitni potrebni prekop zemljišča," je dodal Ziherl.

 

Oglejte si tudi