Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Na področju zdravstva še veliko dela

Log-dragomerški občinski svetniki so se na seji seznanili z aktivnostmi za izgradnjo zdravstvenega centra v Občini Log - Dragomer. Zemljišče, kjer naj bi stal center, je v lasti občine. Izbrali so idejno zasnovo objekta ter med drugim prejeli potencialne ponudbe izvajalcev zdravstvenih storitev in poslali zahtevek za organiziranje podružnične lekarne. A občina bo imela še zelo veliko dela; najprej bo morala poiskati ustrezen prostor za začetek delovanja splošnega zdravstva ter pridobiti več soglasij.

Eden izmed ciljev Občine Log - Dragomer je organizacija splošnega zdravstva v občini. Občani zdaj koristijo zdravstvene storitve sosednjih občin, predvsem Vrhnike, Brezovice in Ljubljane, na območju občine delujeta le zobozdravnica s koncesijo in zobozdravnica v osnovni šoli. Nekaj korakov za organiziranje zdravstvene oskrbe v občini je bilo sicer že narejenih, a bo do rešitve potrebnega še veliko dela in časa. Kot smo že poročali, je občina jeseni 2010 na podlagi ponudb za promotorstvo za projekt javno-zasebnega partnerstva za izvedbo zdravstvenih storitev v občini izbrala Center storitev - Zavod za komunikacijo in izboljšanje kvalitete življenja iz Podsmreke. Občina pa je za izgradnjo objekta zagotovila zemljišča med Dializnim centrom in Šipco. Pozimi naslednje leto so informacijo o pristopu k celovitejši zdravstveni oskrbi občanov obravnavali tudi občinski svetniki, ki so med drugim sprejeli sklep, da se izdela idejna zasnova prostora, namenjenega centralnim dejavnostim, in da se najdejo primerljive dobre prakse javno-zasebnega partnerstva na tem področju.

 

Izbrana idejna zasnova

Eden izmed pomembnih korakov, ki jih je občina naredila za zagotovitev zdravstvene oskrbe v občini, je dogovor med občinama Vrhnika in Log - Dragomer ter zdravstvenim domom, da bodo v občini zagotovili zdravnika; zbrali so dokumentacijo o delitveni bilanci, prejeli ponudbe potencialnih izvajalcev zdravstvenih storitev (splošnega zdravnika, lekarne, dnevnega centra za starejše občane, patronaže, fizioterapevta, specializirane trgovine z zdravstvenimi tehničnimi pripomočki) in izbrali idejno zasnovo objekta zdravstvenega centra, ki jo je izdelal Arhe, d. o. o., Hiše riše arhitektura. Po idejni zasnovi naj bi bil zdravstveni center sestavljen iz treh objektov, ki so v nadstropju povezani. Prednost te oblike je možnost fazne gradnje, kar je ugodno tako z vidika uravnavanja ekonomskih kazalcev kot z vidika interesov.

Občina je v tem času dobila tudi zeleno luč za organiziranje podružnične lekarne, a bo pred odprtjem morala organizirati osnovno zdravstveno dejavnost. To pa ne bo najlažje. Občani so namreč razporejeni k več zdravnikom, v različnih občinah. Koncesionar, splošni zdravnik, pa bo potreboval okoli 1.750 opredeljenih pacientov, predvsem Log-Dragomerčanov, kar ne bo mogoče doseči čez noč. Zato je prvi cilj občine vzpostaviti splošno ambulanto na območju občine, ki bi delovala nekaj ur na dan. Občina mora tako v nadaljnjih korakih poiskati ustrezen prostor za začetek delovanja splošnega zdravnika. Vzpostavitev splošnega zdravstva bo osnova za odprtje lekarne in možnost razvoja preostalih zdravstvenih storitev. Pripravljeni pa bodo tudi pogoji za pristop k izgradnji zdravstvenega centra in za razpis koncesij.

Vesna Erjavec

Oglejte si tudi