Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

V Mah teatru je še vedno živahno

Za večji del igralske zasedbe Mah teatra se je delo pri pripravi predstave Moj ata socialistični kulak zaključilo pretekli mesec, ko so se na odru premierno uspešno predstavili občinstvu. Tudi obe reprizi v Cankarjevem domu na Vrhniki sta bili dobro obiskani in gledalci so jim namenili vzpodbudno število pozitivnih mnenj. Mnogi, ki so si predstavo ogledali, so bili nad uprizoritvijo prijetno presenečeni in navdušeni. Zagotovo je bila največ pohval deležna najmlajša med njimi, Karla, a prav nihče ni bil deležen kritik.

Opogumili so se še za gostovanja v drugih krajih in se že predstavili občinstvu v Vnanjih goricah, sledita predstavi v Zalogu in v Velikih Laščah. Načrtujejo pa gostovanja tudi v jeseni in v prihodnjem letu, a do tja je še daleč, pa ne bi preveč optimistično o bodočih načrtih.

Ker v omenjeni predstavi ne sodelujejo vsi igralci, ki jih povezuje društvo Mah teater, so se tisti, ki so ostali »nezasedeni«, odločili, da pripravijo še eno predstavo pod režiserskim vodstvom Lize, prav tako članice tega gledališča, ki smo jo že predstavili v eni od prejšnjih številk časopisa.

Vsi, vključno z režiserko, delujejo povsem amatersko. Vsi ji pomagajo sooblikovati tekst in ga sproti spreminjati in dopolnjevati, da bi bil v končni interpretaciji dovolj sočen, smešen in dopadljiv. Včasih so zato vaje precej naporne, a odločeni so, da se na odru pojavijo nekje ob zaključku polletja.

Lotili so se predstave Boeing boeing izpod peresa Marca Camolettija. V njej ob Robertu in Bernardu nastopajo brhke dame Jane, Berta, Greta in Goga. Zgodba zmešnjav in zamenjave identitet bo gledalce zagotovo nasmejala in spravila v dobro voljo. To pa si ustvarjalci predstave tudi želijo. Bralne vaje imajo kar pri eni od igralk doma ali v pisarni društva, zdaj še enkrat tedensko, pripravljeni pa so za vaje na odru, ki jih bodo opravljali v Gasilskem domu na Logu. Medse so privabili nekaj novih članov, a vrat še niso povsem zaprli za novince, ki se žele preizkusiti na odru. Vabljeni v njihove vrste.

Še posebej pa vabijo posameznike, ki bi se želeli ukvarjati z razsvetljavo na odru, tonske tehnike, šepetalke ali šepetalce seveda. Tehnično osebje je še kako pomembno za dobro izvedbo uprizoritve, a je zanimanja za takšno aktivnost malo. Da je to problem mnogih amaterskih gledališč, pa je tudi vsem znano.

V društvu trenutno poteka oziroma se roki že iztekajo za »Naj barjansko pravljico«. Letos naj bi sodelovali v natečaju učenci osnovnih šol druge in tretje triade, ki obiskujejo osnovne šole v občinah, vključenih v Las Barje. Poleg naše občine tako tudi Vrhnika, Borovnica, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec in Horjul. Nadejamo se dobrega odziva osnovnih šol in pričakujemo prijave iz vseh občin. Kako se bo razpis zaključil, vas bomo obvestili v prihodnje. Vsekakor je to še ena od pomembnih dejavnosti, ki se je v lanskem letu izkazala za uspešno. Mnogo mladih je v roke vzelo pisalo in razmišljalo o varovanju narave, o zgodovini našega kraja, o knjižnih in izmišljenih junakih ter v zgodbah na poljuden, zanimiv in igriv način opisalo svoja občutja in pravljično doživljanje na barju.

Razveseljivo je, da je eno od nagrajenih zgodb iz lanskoletnega natečaja uporabila za uprizoritev otroška lutkovna skupina, ki deluje pri društvu. Lutkovni nastop lahko pričakujemo ob zaključku letošnjega šolskega leta.

Veselimo se letošnjih zgodb. Kaj več o delu društva pa potem, ko bo opravljen občni zbor.


Dragica Krašovec



Oglejte si tudi