Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

V bralnem krožku se sestajajo že deset let

Vrhnika, 8. november 2022 – Društvo Dvig, univerza za tretje življenjsko obdobje je ob deseti obletnici Bralnega krožka in petletnici bralnega krožka za predšolske otroke Od pravljice do lutke v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki pripravilo medgeneracijski literarni večer. Obiskovalci so spoznali novo zbirko pesmi “Ko spregovori srce” avtoric Dragice Krašovec in Alenke Logar Pleško ter ilustrirane pripovedi otrok o sreči.

Pred desetimi leti, 12. marca 2012, so se prvič zbrali ljubitelji knjig v novoustanovljenem bralnem krožku. Brati so začeli slovenske avtorje in poleg že uveljavljenih, spoznavali ter prebirali predvsem dela mlajših, sodobnih ustvarjalcev. »Kako raznolike literarne ustvarjalce imamo Slovenci, smo ob branju lahko spoznavali vsa ta leta,« je zapisala Alenka Logar Pleško. V vseh teh desetih letih so bralci ostali zvesti slovenski literaturi in prebirali le domače avtorje. Prebrali so kar 161 knjig 117 avtorjev, a ob tem še zdaleč niso izčrpali obsežnega bralnega seznama. »Spoznavanje slovenskih književnikov smo dopolnjevali tudi na druge načine z ekskurzijami, ogledi raznih predstav, literarnimi večeri. Mislim, da  je bila naša odločitev prava in da smo vsi skupaj v teh letih spoznali, da je vredno brati slovenske  avtorje, ki se z najboljšimi deli lahko kosajo tudi z najbolj znanimi in občudovanimi svetovnimi mojstri besedne umetnosti,« je še dodala Alenka Logar Pleško, ki vsa ta leta vodi Dvigov Bralni krožek.

Iva Urbanc, ena izmed najbolj marljivih članic bralnega krožka je ob deseti obletnici skupine povedala, da je sprva malo dvomila, da bo slovenska literatura tako zelo zanimiva, da bi lahko prebirali zgolj to. »Kako zelo sem se zmotila. V teh letih branja slovenskih avtorjev, se mi je z njimi odprlo obzorje, spoznanje, da imamo Slovenci veliko dobrih pisateljev in kako zanimive teme so v tej literaturi. Z branjem slovenskih avtorjev se mi odpira poznavanje slovenskega človeka, slovenske duše z različnih pokrajin, z različnimi karakterji in njihovo zgodovino. Skozi branje in literaturo spoznavaš Slovenijo in si s tem bogatiš svojo dušo in svoj vsakdan.«

 

Kulturno obarvan medgeneracijski večer

Ljubitelje besedne umetnosti pa so v Dvigu razveselili še s predstavitvijo nove pesniške zbirke Ko spregovori srce. Zbirko dvanajstih pesmi avtoric Alenke Logar Pleško in Dragice Krašovec je ilustrirala slikarka Yulia Kuznetsova. Dragica Krašovec bralce pesmi ponese v svoj čustveni svet. »Pesem, ta najlepša in najvišja človeška govorica, je krik po bližini. Prošnja, da bi bili slišani, opaženi, da bi našli koga »da bi videl v moje srce,« kot zapiše v pesmi Besede Dragica Krašovec,« je v spremni besedi zapisala Zora A. Jurič. Soavtorica Alenka Logar Pleško pa je v svojih Pesmih za vnuke ljubeznivo in igrivo zapisala nekaj prigodnic svojim vnukom.

Literarni večer so zaokrožili še s predstavitvijo izdelkov, ki so nastali na delavnici z Gorazdom Vahnom. Otroci, ki obiskujejo bralni krožek Od pravljice do lutke so z obiskovalci delili ilustracije in misli o sreči. Prijetno druženje so s pesmijo popestrili Lilijana Stepic in Emilija Erbežnik ter otroci z vzgojiteljico Lejo.

 

V. L., foto: V. L.

Oglejte si tudi