Oceni objavo

Razstava, ki prinaša mir in globino življenja

Log - Dragomer, december 2022 – Še do konca leta si lahko na stopnišču Upravnega centra Občine Log - Dragomer ogledate razstavo likovnih del vsestranske ustvarjalke Nevene Kralj. Ogled razstave je mogoč v poslovnem času Občine.

Nevena Kralj, vsestranska umetnica, ki je ljubiteljem kulture  poznana kot mentorica šiviljskega krožka, ustvarjalka čudovite odrske scene in gledaliških kostumov, se tokrat občinstvu predstavlja še kot likovna umetnica. »Le po kom se je vzela?«, je imela navado reči njena mama, kadar se je Nevena zatopila v risanje. To vprašanje je ostalo in obstalo v vesolju, še vedno ne ve `po kom se je vzela`. Ve pa, da ji ustvarjanje veliko pomeni. Ravno zato je večino njenega dosedanjega življenja obiskovala tečaje, ki ji niso dali odgovorov na vprašanja, ki so se ji porajala. Logična izbira je bil vpis na študij Arthouse, visoke šole za risanje in slikanje. Tam so ji dali vpogled, ki ga je potrebovala, pravzaprav širšo sliko umetnostnega ustvarjanja. Končno je dobila veliko odgovorov na vprašanja, ki so jo pestila.

V zadnjem letniku je umetnica preučevala naravo, njene manjše dele in zakonitosti. Spoznala se je z abstraktnim biomorfizmom, ki jo je čisto prevzel.. Za biomorfizem je značilna uporaba večinoma zaokroženih linij, ki ravno zaradi teh zakonitosti in povezave z naravo, pozitivno učinkujejo na človeka. In tudi Nevenina razstava ni nič drugačna. Kot je ob otvoritvi razstave, ki jo je pripravil Kud Kosec v sodelovanju z Občino, dejala Rebeka Skalja Kure, njene slike opazovalce upočasnijo in vabijo k razmišljanju, kaj je v življenju skrito, koliko je plasti, ki jih vidimo, in koliko tistih, ki jih ne. »Hvala Nevena, ker ne ustvarjaš drame in panike, saj si v življenju želimo miru. Hvala Nevena, ker vidiš dobro v naši družbi, v njej smo radi, uživamo drug z drugim in s teboj. Hvala Nevena za to preprostost. Ker v resnici so najlepše stvari v življenju preproste. Balast si naložimo in ustvarimo sami. Zato te slike ustavijo čas, ne čutimo večopravilnosti ustvarjalke, temveč mir, globino, preprostost življenja. Oddahnemo si in se spomnimo, kaj je v življenju lepo in prijetno, kaj nam da globino in kako si jo lahko dajemo drug drugemu.«

Avtorica je v Upravnem centru Občine razstavila dela, ki so nastala v obdobju študija  na visoki šoli za risanje in slikanje v njej najljubši akrilni tehniki. Likovne umetnine, ki z biomorfnimi oblikami pozitivno vplivajo na naše počutje, zmanjšujejo stres in povečujejo koncentracijo, plemeniti juta, ki je najljubši medij slikarke. Nanjo nanaša plasti mivke, modelirne paste, lepilo mekol v kapljicah ali zrna polente in zdroba. Iz napetega platna jute zaradi prosojnosti izvlači niti in na ta način dobi kontrast med različnimi materiali. Kot je ob otvoritvi povedala predsednica Kud Kosec, Anica Vengust je Nevena neločljivo povezana z biomorfizmom. Še pred šolanjem je namreč nevede ustvarila serijo bližinskih fotografij plesni, ki so bile abstraktne in hkrati polne biomorfnih oblik.  Te je avtorica predstavila na samostojni fotografski razstavi, ki so jo pred leti organizirali v Koscu.

 

V. L., foto: Kud Kosec in občinska uprava

Oglejte si tudi