Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
25°C
8°C
Oceni objavo

Izdelali idejno zasnovo prizidka loškega vrtca

Log - Dragomer, 18. junij 2014 – Občina je v proračun za leto 2014 vključila gradnjo trioddelčnega vrtca, ki bi jo financirali s prodajo ene izmed večjih parcel v občinski lasti. Izdelanih je bilo več različic idejne zasnove vrtca, ki prizidek umeščajo v neposredno bližino sedanjega vrtca na Loški cesti 12. Idejne zasnove je obravnaval tudi občinski svet, ki je soglašal z dvema različicama.
Idejne zasnove prizidka loškega vrtca se je lotilo podjetje Kaliopa, ki je pripravilo pet različic. Kot smo izvedeli, so pri projektiranju morali upoštevati štiri osnovne elemente, in sicer površine, ki so potrebne za stavbo vrtca, igralne površine za otroke ter površine za zunanje komunikacije, zagotavljanje parkirišč tako za potrebe vrtca kot za potrebe športnega parka, hkrati pa pogoje Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), saj je objekt spomeniško zavarovan.

Prvi dve varianti sta prizidek umestili med vrtec in športni park, predvideli sta dvonadstropni objekt, tretja varianta je predvidela enonadstropni objekt, umeščen med sedanji objekt in parkirišče, četrta in peta različica pa sta bili umeščeni podobno, le da sta izpolnjevali še zahteve po varovanju kulturne dediščine. Z ZVKDS sta bili načeloma usklajeni četrta in peta varianta. Dokončno stališče ZVKDS pa v tej fazi ni bilo pridobljeno, ker bo izdano v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja. Glavni zahtevi ZVKDS sta bili, da se ohrani značilni L-tloris objekta in da novogradnja ne zakriva fasade obstoječe stavbe oziroma oken.

Četrta in peta različica, ki ju je kot sprejemljivi potrdil tudi občinski svet, sta pripeti na vzhodno fasado objekta, v katerem domuje vrtec. Velikost prizidka bi bila po obeh variantah 545 kvadratnih metrov, nekoliko različna je le razporeditev prostorov. V prizidku so po obeh variantah predvidene tri igralnice, notranje sanitarije in sanitarije na igrišču, garderoba s hodnikom, osrednji in dodatni prostor ter terasa. V njem so načrtovani še prostori za shranjevanje igralnih in športnih pripomočkov ter shranjevanje čistil, pralnica, tehnični prostor oziroma prostor za hišnika, v objektu bi svoj prostor dobila tudi vodja enote, v njem bi bili še pisarna svetovalnega delavca, kabinet za vzgojna sredstva in pripomočke, shramba za vrtna igrala, skupni prostori za strokovne delavce in seveda razdelilna kuhinja. Po četrti različici bi objektu pripadalo 1.158 kvadratnih metrov zelenih površin in še 136 kvadratnih metrov terase, po peti različici pa bi bilo zelenih površin za dobrih sto kvadratnih metrov manj. Obe varianti sta predvideli pritlično stavbo z direktnim izhodom na zunanje igralne površine za igro otrok, ki bi bile obrnjene stran od parkirišč in glavne ceste. Novi del vrtca bi bil prizidek slepi fasadi, ohranili pa bi tudi dostop oziroma vhod v obstoječi objekt. V obeh primerih je poleg objekta načrtovano parkirišče s 45 parkirnimi prostori. Naj ob tem omenimo, da so pri izdelavi idejnih zasnov proučili tudi možnost uporabe otroškega igrišča v športnem parku, ki je sicer težko uresničljiva, ker je za otroke treba zagotoviti varno pot, ločeno od ostalih površin, igrišče pa bi moralo biti tudi ograjeno, da bi vzpostavili varnost.

Svetniki so na seji sprejeli tri sklepe, in sicer je svet – kot izhodišča za izdelavo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja – potrdil varianti 4 in 5, občinski upravi so naložili, naj prične postopek za ustrezno spremembo odloka o splošnih merilih in pogojih PUP ter pripravo dokumentacije, in priporočili, naj se pri izdelavi projekta za trioddelčni vrtec upošteva možnost dozidave še dveh oddelkov.

 

V. L. 

Oglejte si tudi