Oceni objavo

Na čistilno napravo priključeni prvi objekti

Log - Dragomer, 30. oktober 2022 – Centralna čistilna naprava Log - Dragomer je začela poskusno obratovati. Nanjo so sredi oktobra začeli priklapljati prve objekte. Najprej bodo na vrsto prišli tisti, ki živijo na območjih, kjer je že pridobljeno uporabno dovoljenje za novo zgrajene kanalizacijske kanale. Občane bo o možnosti priklopa obvestila vrhniška komunala.

Novozgrajena čistilna naprava Log - Dragomer je začela s poskusnim obratovanjem. Nanjo so 10. oktobra začeli priklapljati objekte v osrednjem delu Dragomerja. Kot so nam pojasnili na Občini Log - Dragomer, so uporabno dovoljenje za čistilno napravo dobili sredi septembra in o tem obvestili Komunalno podjetje Vrhnika. »JP KP Vrhnika  je že začela obveščati krajane na območju osrednjega Dragomerja o operativnem začetku izvajanja priključkov objektov na javno sanitarno kanalizacijo. Pri poskusnem obratovanju se opravijo preskusi ob dokončanju, vključno s preskusi učinkovitosti delovanja. Celotno obdobje poskusnega obratovanja mora čistilna naprava obratovati. V času poskusnega obratovanja čistilne naprave se bo preverjalo obratovanje naprav in delovanje čistilna naprave.« Kot so še dodali na Občini, naj bi se ob poskusnem obratovanju izkazalo, da naprava delujejo zanesljivo in v stabilnih pogojih.

Osrednja čistilna naprava v času poskusnega obratovanja ne bo obratovala s polno zmogljivostjo, saj bodo nanjo postopoma priklapljali objekte. Najprej bodo na vrsto prišli lastniki nepremičnin, ki živijo v osrednjem Dragomerju, nato bodo nanjo priklapljali še ostale dele občine. Obvestila o začetku poskusnega obratovanja in operativnem začetku izvajanja priključkov objektov na javno sanitarno kanalizacijo bo prebivalcem poslalo KPV »Na območju osrednjega Dragomerja se bodo lahko operativno na terenu začeli izvajati priključki objektov na javno sanitarno kanalizacijo.  Predstavnik JP KPV d.o.o. bo najprej opravil terenski predogled in podal tehnične informacije in v nadaljevanju bo predstavnik JP KPV opravil še ogled izvedbe priključitve pred zasipom kanala, katerih vsa potrebna dela priključitve opravijo sami lastniki objektov,« smo še izvedeli.

 

Zgrajene 14,7 km vakuumske in 8,5 km gravitacijske kanalizacije

Tudi gradnja kanalizacijskih kanalov je v zaključni fazi. Dela še naprej potekajo na planu, izbrani izvajalci pa vode polagajo v vseh treh naseljih. Hidrotehnik je oktobra zaključil z deli na območju Ceste Dolomitskega odreda, od hišne številke 1 do 13. Dela bo nadaljeval ob regionalni cesti, in sicer od Ljubljanske ceste 26 v smeri Lukovice do propusta pod avtocesto v smeri čistilne naprave. »V oktobru in novembru 2022 Hidrotehnik zaključuje z deli na primarnem kanalu vakuumske kanalizacije ob sočasnem polaganju vodovoda, plina in telekomunikacijsko omrežja T2 na trasi  regionalne ceste v območju kolesarske steze in pločnika od naselja Rosovč v smeri Lukovice do območja naselja Mole,« so nam še pojasnili naši sogovorniki.

 

Dela hitro napredujejo tudi na gradbišču na Lukovici, kjer so delavci Komunalnih gradenj oktobra zakljuili z gradnjo gravitacijske kanalizacije na območju Doline, od hišne številke 6 do 33. Dela so se prav tako zaključila na območju ulice Pod gradom 1 do 19 ter V jami od hišne številke 1 do 15. Novembra bodo delavci Komunalnih gradenj kanalizacijske cevi polagali na delu ulice V Jami 15 do območja Pod  gradom HŠ 19. Kmalu se naj bi tudi začela gradnja kanalizacije v območju ulic Na pobočju 1 do 22 ter v območju Na pobočju od hišne številke 16 do hišne številke 12. Novembra naj bi Trgograd z asfaltom preplastil del ulic na Lukovici in sicer naj bi tega položili na Partizanski poti, na celotni dolžini Poti na Tičnico ter delu ulice  Pod gradom od  19 do 1 ter V jami od 1 do 15.

 

Foto: OU

Vesna Lovrenčič

Oglejte si tudi