Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
PON.
23°C
11°C
Oceni objavo

Decembrska pravljična urica na Logu

KUD Kosec je v sodelovanju z vrhniško knjižnico organiziral že tretjo pravljično urico v tej sezoni v OŠ Log - Dragomer.

Na začetku smo se predstavili in ponovili pravljična pravila, nato pa so otroci prisluhnili pravljici Kralj z umazanimi nogami (avtorica Sally Pomme Clayton). Govori o kralju, ki se ni maral umivati. Nekega dne pa je tudi sam ugotovil, da že pošteno smrdi in si je privoščil kraljevsko kopel v reki. Temeljito se je umil, ko pa je stopil na breg, si je umazal noge. Svojemu služabniku je ukazal, naj se znebi vsega prahu, da si ne bo nikdar več umazal nog, ko bo bos hodil po svetu. Služabnik Gabu je po dveh neuspešnih poskusih našel rešitev v tem, da je celotno kraljestvo prekril z ogromno pisano preprogo, ki so mu jo pomagali iz manjših krp blaga sešiti prijatelji in sosedje. Kralj je bil nad rešitvijo navdušen. Vendar ne dolgo. Modri starec mu je namreč potožil, da bodo lačni, ker je celo kraljestvo prekrito s preprogo. Kje bodo gojili zelenjavo? Trava ne bo mogla več rasti in njihove koze in ovce se ne bodo mogle več pasti, cvetlice ne bodo več cvetele in čebele ne bodo več mogle nabirati medu … Kralj se je zamislil nad starčevimi besedami. Starec pa je že imel rešitev. Obrezal je blago in ga s trakom povezal okrog kraljevih stopal ter povabil kralja, naj naredi nekaj korakov. Kralj je sprva zadržano stopil, potem pa kar poskakoval od navdušenja. Stopil je lahko kamorkoli, ne da bi si umazal stopala. Kralj je bil namreč obut v prvi par čevljev na svetu! In od takrat ljudje nosimo čevlje. Po pravljici so otroci še ustvarjali. Vsak je ustvaril par copatkov iz papirja. Ker nas ni bilo veliko, smo se med ustvarjanjem lahko veliko pogovarjali, predvsem o dobrih decembrskih možeh.

Na pravljičnih uricah na Logu se bomo družili vsak prvi četrtek v mesecu ob 17. uri v učilnici 10 OŠ Log - Dragomer. Lepo vabljeni vsi otroci med 4. in 9. letom starosti, da se mi pridružijo.

Pravljični pozdrav,
Barbara Kuzmič, Cankarjeva knjižnica Vrhnika in KUD Kosec

Oglejte si tudi