Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Čistilna akcija in prikaz delovanja CZ

Občinski štab civilne zaščite je organiziral vajo z vodniki in reševalnimi psi v ruševinah. Poleg tega so občani, ki so se zbrali na čistilni akciji, poskrbeli, da bo naša okolica bolj urejena. Žalosti podatek, da so letos zbrali več vreč smeti kot lani.
Svoj pogled in razmišljanje ob celodnevnem dogodku, ki je poskrbel tako za čistejše okolje kot prikaz prve pomoči ob nesrečah, je razkril župan občine Log - Dragomer Miran Stanovnik, ki je tudi poveljnik občinskega štaba civilne zaščite: "Ker vemo, da je naše območje potresno, smo izvedli tudi vajo evakuacije ob potresu. Naša občina ima sprejemni center v primeru elementarnih nesreč v prostorih osnovne šole Log - Dragomer. Vadili smo, kako naše enote lahko pomagajo v primeru, ko je treba pomagati družinam ali celo vasem od samega začetka, torej faze sprejema, skozi procese, ki sledijo; torej psihološka pomoč, zdravniška pomoč in tudi ob zaključku. Izvedli smo tudi prikaz oživljanja z defibrilatorjem, saj se v naši občini lahko pohvalimo z dobro urejenimi točkami, kjer lahko občani posežejo po defibrilatorju, ko je to potrebno. Prav je, da znamo z njim ravnati, saj pravilna uporaba lahko rešuje življenja. Vaj, kako ravnati v primeru, ko je treba oživljati koga od naših občanov, ni nikoli premalo. Obiskovalci so lahko preizkusili postopek oživljanja na lutkah pod strokovnim vodstvom naših reševalcev. V naši občini imamo več kot 50 usposobljenih reševalcev, ki lahko pomagajo in tudi prenašajo znanje naprej na prebivalce, ki bodo tako znali pristopiti k človeku, ki potrebuje pomoč ob srčnem zastoju ali v primeru nesreče. Postopke prve pomoči in reševanja življenja z defibrilatorejm predstavimo vsako leto vsaj trikrat, torej ob občinskem prazniku konec maja, septembra na prireditvi Športfejst in ob dnevu civilne zaščite. Zagotovo pa bo uslišana tudi vsaka potreba ali želja skupine ljudi, ki se želi izobraziti. Naši usposobljeni reševalci bodo z veseljem prišli in predstavili vse, kar je treba vedeti v takšnih trenutkih. Znanje in hitra reakcija sta tu ključnega pomena. V kratkem bomo imeli v občini Log - Dragomer pet defibrilatorjev in prav je, da jih znamo uporabljati."

Dopoldne je potekala čistilna akcija, na kateri so vsi sodelujoči žal ugotovili, da je smeti in raznovrstne nesnage ob cestah več kot v preteklih letih. Največ je odvržene embalaže, vrečk, plastenk in pločevink. Žal so bile vreče za smeti polne, kar je jasno opozorilo, da se je naš odnos do okolja poslabšal. V tolažbo nam je lahko le dejstvo, da skozi občino vodita dve pomembni prometni žili, stara Tržaška cesta in primorska avtocesta, ob katerih mimoidoči brezskrbno odmetavajo smeti skozi okna avtomobilov, kjer se jim to zahoče.  A bolje kot kazati s prstom na drugega, je pomesti pred svojim pragom. Vsaj tako pravi star slovenski pregovor. Starejši občani imajo pomembno vlogo pri predajanju znanja o ravnanju z odpadki in vsemi vrstami smeti na mlajše rodove.

 

Besedilo in fotografije: Peter Kavčič

Oglejte si tudi