Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Cena vode dol, kanalščina gor

Občinski svetniki so decembra potrdili nove cene oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode. Stroške po novih cenah bodo občani prvič poravnali s februarsko položnico, na kateri bo obračunana še storitev praznjenja greznic oziroma malih čistilnih naprav.

Na področju plačevanja komunalnih storitev se letos obetajo spremembe. Poleg novih cen bodo nove tudi postavke na položnici. Razlog za novo oblikovanje cen je uskladitev z novo uredbo, ki je začela veljati na začetku letošnjega leta. Cena oskrbe s pitno vodo se bo za gospodinjstva znižala, znašala bo 0,8009 €/m3 porabljene vode. Povprečno gospodinjstvo, ki na mesec porabi 12 m3 vode, bo po novem za oskrbo s pitno vodo plačalo 14,63 €, kar je 1,75 € manj kot do zdaj. Cene oskrbe s pitno vodo za negospodinjske uporabnike pa se bodo občutno povišale. Do zdaj so ti uporabniki za 80 m3vode odšteli 108,49 €, po novem pa bodo plačali 131,72 €.

Drugače pa bo pri odvajanju komunalne in padavinske vode, kjer bodo cene občutno višje. Cena storitve bo obračunana na podlagi odvedene vode, gospodinjstva, ki na mesec porabijo 12 m3 vode, bodo mesečno za kanalščino plačala nekaj več kot 5 € več, in sicer 18,18 €. Še globlje v žep pa bodo morali seči negospodinjski uporabniki, cene bodo zanje več kot dvakrat višje; če so do zdaj plačevali 45,26 € za 80 kubikov, bodo po novem plačevali kar 153,20 €.

Največja novost pa je mesečno plačevanje storitev, povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami. Medtem ko so uporabniki do zdaj čiščenje grezničnega blata plačevali neposredno po praznjenju greznice (glede na količino odpeljanega grezničnega blata), bo po novem praznjenje greznice obračunano vsak mesec, in sicer glede na količino porabljene pitne vode. Gospodinjstvo, ki na mesec porabi 12 m3vode, bo vsak mesec plačalo 5,34 € oziroma 0,4067 €/m3. V primeru, da na objektu ni merjenega odjema vode, se storitev obračuna po osebi, in sicer po postavki 0,15 m3/osebo/dan. V ceni storitve je zajet tudi strošek izvedbe obratovalnih monitoringov za male komunalne čistilne naprave. Praznjenja greznic naj bi se lotili sistematično, najprej eno območje, nato drugo in tako naprej, uporabniki, ki bodo imeli greznice polne še pred predvidenim terminom za praznjenje, pa bodo lahko poklicali na komunalo, ki jim bo greznico oziroma malo komunalno čistilno napravo izpraznila predčasno. Poleg mesečnega plačevanja položnice za praznjenje grezničnega blata uporabnik ob odvozu blata naj ne bi plačal nič.

 

V. E.

Oglejte si tudi