Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Dragomerčani na loško pošto?

Občinski svet je na februarski seji soglasno sprejel sklep, naj občinska uprava Pošti Slovenije pošlje pobudo, da se poštno območje spremeni tako, da se naselje Dragomer priključi k pošti 1358 Log pri Brezovici in se prouči možnost preoblikovanja delovnega časa poštne enote, ki bo v večji meri zadostilo pričakovanjem občanov. Da so se Dragomerčani pripravljeni priključiti loški pošti, so pokazali rezultati ankete (79,73 % glasov za), ki jo je novonastala civilna iniciativa samostojno izvedla po hišah v naseljih Dragomer in Lukovica, rezultate pa je posredovala občini. Oglasili so se tudi nasprotniki te ideje.

Potem ko smo decembra v Našem časopisu poročali o bojazni glede zaprtja loške pošte (letošnje leto je po informacijah Pošte Slovenije naj ne bi zaprli), so svetniki na decembrski seji sprejeli sklep, da župan in občinska uprava v naseljih Dragomer in Lukovica izvedeta anketo o spremembi poštnega okoliša ter na tej podlagi ponovno ugotovita večinsko stališče občanov, ki bo osnova za sprejem sklepa oziroma odločitve občinskega sveta. To nalogo je samoiniciativno prevzel iniciativni odbor civilne pobude za izvedbo ankete za ohranitev poštne enote na Logu pri Brezovici, ki se je oblikoval na začetku letošnjega leta. Člani odbora so v prvi fazi analizirali zgodovino poskusov spreminjanja poštnega okoliša ter spreminjanja delovnega časa pošte na Logu, nato so v hišne nabiralnike Lukovičanov in Dragomerčanov dostavili argumente za spremembo poštnega okoliša, v katerih so povzeli problematiko pošte na Logu, nekaj dni pozneje pa so začeli dvotedensko anketiranje. Kot so zapisali v obrazložitvi, so prebivalci obeh naselij lahko z lastnoročnim podpisom izrazili svoje mnenje o priključitvi k loški pošti in njeni ohranitvi. Sodelovanje je bilo prostovoljno, opredelili pa so se lahko glede izjave: "Mi, občani naselij Dragomer in Lukovica pri Brezovici (Občina Log - Dragomer), izjavljamo z lastnoročno podpisano izjavo, da podpiramo priključitev k pošti 1358 Log pri Brezovici in njeno ohranitev." Izbirali so lahko med rubrikami "za", "proti" in "neopredeljen", lahko pa so pripisali tudi pripombe oziroma opombe.

V Dragomerju je pobudo podprla večina gospodinjstev (79,73 %), dobri trije odstotki so bili proti, 8,49 % gospodinjstev je bilo vzdržanih, prav toliko pa jih v anketi ni želelo sodelovati. Anketiranih je bilo 365 gospodinjstev (82,02 %) od 445 hiš (v 58 hišah so bili prebivalci odsotni, 22 hiš pa je bilo praznih ali pa je šlo za gospodarska poslopja). Na Lukovici so bili rezultati ankete popolnoma drugačni; večina Lukovičanov ni podprla pobude za priključitev k loški pošti (44,59 %), za priključitev jih je bila skoraj četrtina, nekaj več kot 20 % jih je bilo vzdržanih, skoraj 11 odstotkov pa jih ni želelo sodelovati. Članom civilne iniciative jo je ob obiskovanju gospodinjstev na Lukovici zagodlo zimsko vreme; obiskali so sicer 137 hiš, svoje mnenje so prebivalci izrazili v 74 hišah (54,01 %), v preostalih 56 hišah so bili, predvsem zaradi anketiranja v dopoldanskem času, občani odsotni, 7 hiš pa je praznih ali pa gre za gospodarska poslopja.

Civilna iniciativa je na podlagi ankete še ugotovila, da je občanom zaradi narave dela in različnih lokacij zaposlitve pomemben odpiralni čas pošte, saj želijo neovirano uporabljati poštne storitve. V pripombah, ki so jih lahko zapisali v anketi, so napisali, da želijo, da ima pošta Log enak odpiralni čas kot brezoviška pošta. Poleg tega pa so občani opozorili, da je v primeru spremembe poštne številke potrebna sprememba naslova pravne osebe v formalnih dokumentih, kar za občane, ki imajo prijavljene gospodarske dejavnosti, pomeni dodatno delo in dodatne stroške.

 

Oblikovala se je protiskupina

Po oblikovanju civilne iniciative se je zbrala skupina občanov Dragomerja in Lukovice, ki se jim je pobuda o spremembi pošte zdela vprašljiva. Tudi ta skupina je na poštne naslove občanov poslala pismo s svojimi argumenti. Zmotil jih je argument civilne iniciative, da bi izgubili občino, če bi pošta ukinila svojo poslovalnico, opozorili pa so tudi, da bi v primeru zamenjave pošte na območju Dragomerja in Lukovice poslovni subjekti morali spremeniti vpise v sodnih registrih, pri Dursu in Ajpesu, poslovnim partnerjem in strokovnim združenjem pa bi morali sporočiti spremenjeni naslov, zamenjati žige, naslove poštne korespondence … Spraševali so se še o načinu zbiranja mnenj (s pomočjo ankete) ter predlagali ponovno preverjanje mnenja občanov na zboru občanov ali referendumu.

 

Svetniki podprli priključitev Dragomerja k loški pošti

Z rezultati ankete so se na februarski seji seznanili tudi log-dragomerški svetniki; v razpravi so pohvalili delo iniciativnega odbora, ki je samoiniciativno prevzel delo, ki ga je občinski svet naložil upravi. Med drugim smo slišali, da je občinski svet s pomočjo ankete dobil kakovosten pregled mnenj o preoblikovanju poštnega okoliša s strani tistih občanov, ki so svoje mnenje želeli izraziti. Na seji smo slišali tudi pojasnilo uprave, da po sedanjih predpisih za zdaj ni bojazni, da bi se pošta ukinila, bi se pa z večjim poštnim okolišem lahko podaljšal delovni čas pošte. V razpravi so svetniki še poudarili, da mnenje o tej problematiki še nikoli do zdaj ni bilo preverjeno v takšnem obsegu, mnenje občanov je občina preverila le na dveh slabo obiskanih zborih občanov, kjer so bili ti proti priključitvi k loški pošti. Svetniki so menili, da je dobro, da je bila anketa izvedena, po drugi strani pa smo slišali tudi mnenje, da je demokracija v tej občini na zelo visoki ravni. Kot primer je bila navedena prestolnica, kjer občanov denimo ob spreminjanju imena ulice nihče ni vprašal, ali se s spremembo strinjajo. Če je občinski svet pozdravil delo iniciativnega odbora, pa je bil precej oster do skupine občanov, ki so se obregnili ob delo le-tega. 

Svet je s sklepom najprej sprejel informacijo o rezultatih ankete za ohranitev pošte 1358 Log pri Brezovici, nato pa je vseh enajst svetnikov dvignilo roke za sklep, naj občinska uprava Pošti Slovenije pošlje pobudo za priključitev Dragomerja k loški pošti ter naj Pošta prouči možnost, da se temu primerno preoblikuje delovni čas poštne enote, in sicer tako, da bo v večji meri zadovoljil pričakovanja občanov. Obenem je bil sprejet predlog, da se gospodinjstva naselja Lukovica na ustrezen način obvestijo tudi o možnosti ohranitve poštnega naslova z zagotovilom, da bo v tem primeru za ta gospodinjstva urejen prevzem priporočenih pošiljk – dan po vročitvi obvestila na pošti Log.

Naj spomnimo, leta 2005 je ob ustanovitvi pošte na Logu Pošta Slovenije predlagala, da se naselje Dragomer priključi k loški pošti, s čimer se ni strinjal takratni Svet Krajevne skupnosti Dragomer - Lukovica, ki je izrazil željo, da obe naselji ostaneta pod pošto na Brezovici. Po ustanovitvi Občine Log - Dragomer je občinska uprava na dveh zborih občanov preverila strinjanje s spremembo poštnega okoliša, ki pa je bila dvakrat zavrnjena. Leta 2012 je sledilo skrajšanje delovnega časa loške pošte, ki je povzročilo kar nekaj negodovanja.

 

V. E. 

Oglejte si tudi