Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Imeli smo se fletno - v Cerkljah

Upokojenci so pokazali, kaj vse zmorejo kljub letom, otroška folklorna skupina cerkljanske šole pa, da se cerkljanskim folkloristom ni bati za podmladek.
Društvo upokojencev (DU) Cerklje na Gorenjskem je 13. januarja zvečer v dvorani škofa Jožefa Kvasa (Kulturni hram Ignacija Borštnika prenavljajo po katastrofalnih poplavah) pripravilo nastope članov DU Komenda, DU Bukovica Šinkov Turn in domačinov.

V pestrem programu so uživali številni obiskovalci, ki so povsem napolnili dvorano. Tudi v nastopih Komendčanov. Kot prva med njimi je pesnica Marija Kern recitirala svojo pesem Skupaj se imamo fletno, mešani pevski zbor pod vodstvom Ignaca Gorjanca je zapel pesmi Tam, kjer teče bistra Zila, Moj fantič je prijezdil in Avsenikovo Pomlad naj bo, Olga Gros in Jože Topolovec sta odigrala Olgin skeč o ljubezni v času covida-19, Nada Prezelj je recitirala Prešernovo pesem Pod oknom.

Nastopajoče in obiskovalce je pozdravil tudi predsednik DU Komenda Saša Lenarčič ter jim zaželel srečno, zdravo in ustvarjalno leto 2024. K besedi ga je povabila predsednica DU Cerklje na Gorenjskem Marta Hočevar, kot tudi predsednico DU Bukovica-Šinkov Turn Dragico Sodnik; poleg njiju tudi podžupana Občine Cerklje na Gorenjskem Miha Zevnika.

Domačemu župniku Martinu Lebnu, ki se je pridružil prireditvi, se je zahvalila, da je zanjo odstopil dvorano rojaka škofa Jožefa Kvasa. Da je to po njem poimenovana dvorana, je potrjevala slika akademskega slikarja Tomaža Perka, ki jo je naslikal za praznovanje 100. obletnice škofovega rojstva (rodil se je 9. 9. 1919 v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem).

Dvorano so poleg njegove slike krasile tudi slike članov likovne sekcije pri DU Cerklje na Gorenjskem. Nekatere presenetljivo lepe.

Bogatemu programu in navdušenemu ploskanju polne dvorane poslušalcev in gledalcev (zaželel bi si, da bi bilo tudi v Komendi tako) je sledila pogostitev za vse navzoče.

Ob njej bi marsikdo dejal, da nismo na Gorenjskem, a pisec teh vrstic lahko potrdi, da so Cerkljani odlični gostitelji in tudi pevci. To so pokazali po prireditvi, ko so zapeli venček priljubljenih narodnih pesmi, dodali pa tudi kakšno cerkveno.

Ob tako lepem in ubranem petju je bilo kar težko oditi domov, a dvorano je bilo treba še pospraviti. Za metlo je prijela celo predsednica društva Hočevarjeva, ki se je tudi tokrat izkazala kot odlična organizatorka, govornica in nazadnje delavka. Blestela pa je tudi povezovalka programa Anica Sirc z lepo povedano in močno sporočilno besedo.

Ves večer, vsa prireditev, je pokazala, koliko talentov premorejo upokojenci in kaj imajo pokazati, če »stopijo skupaj«. Mlajši se imajo pri kom zgledovati, a, kot kaže, pri njih ni več te zagretosti kot pri upokojencih. Še župnik Martin je užival, se je smehljal ob tem, kar so pokazali, po nastopih pa zadržal z njimi v krajših pogovorih. Klicala ga je priprava na nedeljo, pridigo, pastoralne obiske, oznanila in drugo v zahtevni cerkljanski župniji.

Bil sem vesel, ko sem iz ust marsikoga slišal, kako dobro je lani zastavil svoje delo v omenjeni župniji; da zna združevati občane in župljane. To je potrjevala tudi nabito polna dvorana škofa Kvasa.

Upajmo, da bo tako tudi 3. februarja ob 15. uri v dvorani v Utiku.

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

Oglejte si tudi