Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

BOGASTVO TALENTOV STAREJŠIH LJUDI

Prireditev Skupaj se imamo fletno 1. februarja zvečer v dvorani Kulturnega doma v Komendi je vnovič pokazala in potrdila, kaj vse zmorejo starejši ljudje: lepo peti, dobro recitirati, igrati skeče, plesati … Ob tem pa do solz nasmejati obiskovalce. 

 

Kdo bo dejal: Starejši ljudje naj bodo raje na varnem doma, gledajo kakšno latinskoameriško »žajfnico«, obujajo spomine ob petju pesmi Oj, mladost ti moja, kam odšla si, kje si,  predvsem pa hodijo v cerkev in se pripravljajo na smrt. 

Vse to je res, in še marsikaj drugega, res pa je tudi, kar je pri predavanju Poznavanje demence v skupnosti 30. januarja v OŠ Moste povedala mag. Alenka Virant: demenco se uspešno premaguje oz. odriva s sodelovanjem in udeležbo na kulturnih prireditvah. Glede prvega se v Komendi ni bati, kar so pokazali s svojimi nastopi člani sekcij pri DU Komenda, glede drugega pa je bilo res bolj klavrno, a Komendčani smo na to že navajeni. Ugotovitev enega izmed nastopajočih: »V Komendi je kulture hudičevo malo!« je resnična in žalostna obenem. 

Vseeno pa je bila umestna zahvala predsednika DU Komenda Saša Lenarčiča nastopajočim iz Društva upokojencev Bukovica – Šinkov Turn, Društva upokojencev Cerklje na Gorenjskem in domačega Društva upokojencev Komenda, pa tudi tistim, ki so se potrudili in prišli v komendski kulturni hram. V njem je predsednik Lenarčič pogrešal »občinarje«, vendar je prav, da smo pri  njih tudi razumevajoči in usmiljeni, saj so meseci januar, februar in marec čas občnih zborov, številnih prireditev, pa tudi »obiska« neljubih viroz in drugih bolezni.

Saša Lenarčič se je posebej zahvalil domačim nastopajočim: harmonikarjema OŠ Komenda Moste (za zaigrano pesem Čebelice v izvedbi Lojzeta Slaka), Folklorni skupini DU Komenda za odplesani splet plesov Kuj na ples in drugih, sijajnima članoma Dramske sekcije pri DU Komenda Mariji Kern in Alojzu Zveru (predsedniku sekcije) za skeč Dama in kmetica, recitatorkama Ivi Ogorevc in Mariji Kern za recitaciji pesmi Ljubi kruhek in Ljubezen. Žal ni zapel domači Mešani pevski zbor DU Komenda, ker je moral zborovodja Ignac Gorjanc na pogreb. 

Največ smeha sta poleg Marije Kern in Alojza Zvera izvabila iz obiskovalcev člana Dramske skupine DU Cerklje na Gorenjskem Ivan in Matija, ki sta zaigrala skeč Tango, izjemno ubrano pa sta pesmi Presneta ljubezen in Res slabi so časi zapeli cerkljanski pevki Francka in Ani. 

Zelo so se potrudili tudi gostje iz sosednje vodiške občine, posebej z recitacijo in petjem. 

Velik in spodbuden aplavz vsaki nastopajoči skupini in posameznikom je bil upravičen. Upravičeno pa je bilo tudi povabilo Saša Lenarčiča, naj se v vrste nastopajočih v sekcijah DU Komenda vključijo novi občani. Starejšim članom sicer še ne pohajajo moči (zmanjšujejo že), a leta so tu, kličejo po novih talentih. Najslabše od vsega je, kot je povedala mag. Alenka Virant, tičati doma in gledati skozi okno. Zato, kot je dejal predsednik DU Komenda Saša Lenarčič: Upokojenci, najprej se včlanimo v DU Komenda, nato pa vstopimo v katero izmed sekcij. Potem nam ne bo dolgčas, bomo naredili kaj koristnega zase in za druge, te razveseljevali s svojimi talenti. Prireditev Skupaj se imamo fletno, ki jo je v imenu DU Komenda pripravil vedno vestni in požrtvovalni predsednik Mešanega pevskega zbora DU Komenda Miha Ferjuc, je to pokazala. 

Da so upokojenci pripravljeni sprejeti tudi zelo mlade, jim prisluhniti in jim dati priložnost, da se začno uveljavljati, pa povezovanje nadarjene študentke Anje Kralj Železnik, ki ji je oder odskočna deska v obetavni umetniški svet. 

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

Oglejte si tudi