Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
20°C
JUTRI
30°C
20°C
Oceni objavo

Občina Komenda je praznovala srebrni jubilej

Župan Jurij Kern je predstavil obnovitvena dela po lanskoletnih poplavah in daljnovidne projekte.

Občina Komenda je 15. maja popoldne v Športni dvorani Komenda praznovala 25. obletnico svojega delovanja oz. osamosvojitve od Občine Kamnik, kjer je bila poprej njen sestavni del s Krajevnimi skupnostmi Komenda, Križ in Moste.

Župan Jurij Kern je v govoru na slavnostni seji najprej spomnil na pridobitve v zadnjem letu. Med drugim na zapiranje odlagališča z inertnimi odpadki in povrnitvijo s strani države zaseženega denarja, kar je občini omogočilo, da je »zadihala s polnimi pljuči in začela razmišljati o prihodnosti. Naredili smo prve korake v smeri dolgotrajnega razvoja kraja, skupaj z okoliškimi občinami odprli Krvavški vodovod in med drugim z državnimi institucijami obudili tudi pogovore o projektu gradnje zadrževalnika na Tunjščici.«

Nato je prišlo do hudega udarca: 4. avgusta 2023 so občino prizadele katastrofalne poplave. »A to ni strlo našega duha,« je poudaril župan. »Stopili smo skupaj in predvsem z vašo trdno voljo, solidarnostjo ter odličnim delom gasilskih enot in ostalih pristojnih služb ter humanitarnih organizacij smo našo skupnost izjemno hitro postavili nazaj na noge.«

Župan Kern se je posebej zahvalil »zaposlenim na občinski upravi, ki so z izjemnimi napori uspeli popisati škodo in primerno oddati dokumentacijo, na podlagi katere je država oškodovancem izplačala odobrene odškodnine. Sledilo je intenzivno obdobje sodelovanja z državnimi institucijami in koncesionarji za zagotovitev čim večje protipoplavne zaščite. Do danes smo uspeli očistiti večino vodotokov, medtem ko bo pot do zadrževalnika Tunjščica očitno nekoliko daljša od prvotnih obljub.«

Jurij Kern je tudi omenil, da je občini uspelo »z našimi prijatelji iz Kamnika ohraniti Nujno medicinsko pomoč v Zdravstvenem domu Kamnik«.

Dejal je, da je Športni park v Komendi dobil obe gradbeni dovoljenji, da so se lotili projektov Strategija razvoja Občine Komenda 2035 in Občinska cestna prometna strategija.

Lani so kupili zemljišče za novi del pokopališča, imajo nove načrte glede predšolskega varstva, nov vrtec v Komendi, si bodo prizadevali za »nadgradnjo Juhantove poti« in »izboljšanje varnosti sprehajalcev na tem območju«.

Veliko pozornost namenjajo tudi »cestno-prometni varnosti«. Obnova ceste iz Komende na Klanec je praktično končana, v prihodnjih dneh se bodo posvetili gradnji novega mostu čez reko Pšato v Suhadolah. Verjetno prvega mostu, ki ga bodo gradili v Sloveniji po lanskoletnih poplavah. Obnovili bodo tudi šest krajših odsekov občinskih cest. Pripravljajo že tudi načrt ureditve ceste od Gašperlina do Gore.

Župan Jurij Kern je ob koncu govora povabil k udeležbi na osrednji prireditvi ob 25. občinskem prazniku, ki bo 18. maja z otroškim festivalom na Križu, gasilsko povorko ob 70-letnici PGD Križ in gasilsko veselico.

Njegovemu govoru je sledila podelitev občinskih priznanj. Priznanje za najboljšo športnico v zadnjem letu je dobila judoistka Haya Veinhandl Obaid (bila je odsotna zaradi pomembnega tekmovanja), za najbolj perspektivnega športnika do 15. leta starosti Timon Grgič, od društev in klubov pa zlato priznanje Krajevni odbor Rdečega križa Moste. V njegovem imenu sta priznanje iz rok župana Kerna sprejeli nekdanja predsednica Marija Špehonja in nova Monika Švigelj ter se zanj lepo zahvalili, poudarili pa skupno delo odbora.  

Prireditev je povezovala Špela Jurglič, zelo jo je polepšalo petje Otroškega pevskega zbora OŠ Komenda Moste pod vodstvom zborovodkinje Marjete Čimžar.


Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

 

 

 

Oglejte si tudi