Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Balinanje za šunko

Topel pomladni četrtek je komendske balinarje zvabil k tekmovanju v dvoje.
Balinarska sekcija pri Društvu upokojencev (DU) Komenda ne počiva. Njeni člani redno vadijo na balinišču pod Planinskim domom Komenda. Toplejše vreme po veliki noči pa jih je spodbudilo k prvemu tekmovanju dvojic. V četrtek, 4. aprila, se je ob 8.30 zbralo 16 tekmovalcev. Žreb jih je razdelil na osem parov ne glede na spol. Nagrade so bile zelo vabljive in tudi okusne: šunke priznanega Mesarstva Selak iz Vodic, ki se tudi sicer odlikuje s kakovostno ponudbo. Na te vrste »medalj« najboljšim štirim parom je bilo treba počakati skorajda do 16. ure, ko se je tekmovanje končalo. Moč zanj je tekmovalcem  dala močna črna kava in bogato obložena Mercatorjeva potica, pa tudi dobrote, ki so jih spekle članice balinarske sekcije.

Mesnate nagrade je prvim štirim parom podelil vodja balinarske sekcije Tomaž Hacin, ki je bil hkrati sodnik tekmovanja, je poskrbel za žrebanje, je pozdravil tekmovalce, se jim nazadnje zahvalil za udeležbo, čestital najboljšim, povrh vsega pa z ženo Emo osvojil tretje mesto. Njo si je sam izbral za par, ker je tekmovala prvič in ni pričakoval kakšne dobre uvrstitve. Nazadnje pa presenečenje – osvojitev kar tretjega mesta in dveh šunk več, kar jima je tudi prišlo prav, ko je velikonočne že zmanjkovalo.

Prvo mesto sta osvojila Avgust Sodnik in Drago Oblak, drugi sta bili Fani Sodnik in Andreja Rojko, tretji, kot sem že omenil, Tomaž Hacin s soprogo Emo, ki je po tekmovanju pomagala možu pri čiščenju, četrti pa Mari Smolnikar in Ivanka Žulič.

Kot najboljši »najbližalec« se je izkazal Martin Slapar. Čeprav je pri balinanju začetnik, mu je uspelo med vsemi tekmovalci krogle najbolj približati balincu. Očitno nima »spretne roke« le za pikado, kjer je bil tretji na gorenjskem prvenstvu upokojencev, marveč tudi za balinarske krogle.

Posebno pohvalo pa si zaslužita najstarejša balinarja: Mari Smolnikar z Gmajnice in Anton Špehonja iz Žej. »To sta naša vzornika,« ju je pohvalil vodja tekmovanja Tomaž Hacin. Anton Špehonja šteje že 87 let, Mari Smolnikar pa jih bo 86 let. Balina že okrog 15 let. Da je pri tem uspešna, je potrdilo četrto mesto, ki ga je osvojila v paru z Ivanko Žulič. Novembra lani so ji operirali kolk, a ni počivala, marveč kar začela hoditi. »Če se boš smilil sam sebi, ne bo nič,« mi je zatrdila. Začela je tudi hoditi na treninge članov sekcije. Balinanje ji veliko pomeni predvsem zaradi tega, ker ima med balinarji prijatelje, se dobro počuti v njihovi družbi, balinarji pa jo tudi imajo radi. »Kaj bi sedela doma, treba se je gibati, iti ven, med ljudi, v družbo,« mi je zatrdila. Tako tudi laže prestaja izgubo dragega moža Maksa, svoje vdovstvo. Je še polna življenjskih načrtov, optimistično zre v prihodnost. Je, kot ugotavlja prvi mož balinarske sekcije Tomaž Hacin, zares »vzornica« drugim članom.

Tekmovanje je potekalo tekoče, v zelo prijetnem in razmeroma toplem vremenu, tako da so se tekmovalci tudi veselili lepega dne, polno prebujajoče se narave in čistega zraka in ozračja, ki ga daje bližina gozdov. Je zvabila marsikaterega sprehajalca in ponudila priložnost za lep šopek kot okras mizi in hiši, čemaž, kdor ga pozna, pa kot zelo primernega za čiščenje telesa po obilnih velikonočnih dobrotah.

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

 


 

Oglejte si tudi