Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

ČIPKA NA DREVESCU

Razstava klekljanih čipk Klekljarskega društva Čebelica in Slamic
Klekljarsko društvo Čebelica Moste pri Komendi je v sodelovanju z Muzejem Lončar na Podborštu pri Komendi v omenjenem muzeju 16. decembra dopoldne odprlo dvodnevno razstavo z naslovom Čipka na drevescu.

Kot že naslov razstave pove, gre pri njej za izdelke, in to klekljane čipke, na božično-novoletni smrečici, ki jo je v lastnem gozdu med bujnim rastjem »našel« (ni povzročil nobene škode, kot mnogi »sekači« novoletnih smrečic) Janez Lončar, s sinom Janijem solastnik muzeja na Podborštu. Letos sta z ženo Julijano praznovala že 80. rojstna dneva, 17. avgusta pa kar 60. obletnico srečnega zakona. Ob teh dveh visokih jubilejih, pa tudi za Janezovo skrb in ljubezen do ohranjanja dragocenih predmetov in pripravljenost dati svoj (muzejski) prostor za razstave, je jubilantoma zakoncema Lončar z dariloma čestitalo vodstvo društva.

Razstavi »domačega« klekljarskega društva so pridružili tudi razstavo z naslovom Slovenija v čipki gostujoče skupine Slamice Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje. Pod vodstvom Marije Rupert so klekljarice te skupine upodobile nekaj značilnosti Slovenije od Triglava do Postojnske jame, konje in drugo.

Nekdanja predsednica Klekljarskega društva Čebelica gospa Bernarda Hozjan je kot prva povedala, kaj vse je društvo naredilo v letošnjem letu v slovenskem prostoru in na mednarodni ravni. Razstavljalo je predvsem izdelke, povezane s čebelami in čebelarstvom. Predstavili so panjske končnice, okrašene s klekljano čipko, in glinaste satnice, okrašenimi z motivi, značilnimi za občino Komenda. Domačim in tujim obiskovalcem so razdelili nekaj kopij vzorca za čebelico, ki ga je izrisala častna članica društva gospa Stana Pibernik; udeležila se je razstave.

Tokratno razstavo, posebej klekljane čipke na božično-novoletni smrečici ter jaslice, prav tako iz klekljanih čipk članice društva Vide Plemenitaš, je predstavila nova predsednica društva gospa Tina Petek Steinbücher. Posebej se je zahvalila Občini Komenda za denarno podporo in da lahko gostujejo v njenih prostorih, kjer se zbirajo ob torkih. Katji Lončar se je zahvalila za izdelavo plakata za razstavo, pohvalila pa tudi edinega člana društva Mirana Bizjaka, ki jim riše vzorce. Članice so mu dale posrečen vzdevek – »Čebelček«. Omenila je še, da so lahko takšni izdelki, kot so bili tokrat na smrečici, lepo in tudi dragoceno božično-novoletno darilo. Še posebej, ker so delo spretnih rok in znanja, pa – unikatne. V društvo je povabila nove člane.

Svoje veselje in hvaležnost, da izdelujejo in s tem ohranjajo izdelke, pri katerih je potrebna ročna spretnost in smisel za lepo, je izrazil tudi komendski župan Jurij Kern.

Nazadnje je, po ogledu razstavljenih malih umetnin, Janez Lončar vse povabil na zakusko in bratski pogovor, pri katerem so si udeleženci zaželeli srečno in zdravo leto 2024.

Besedilo in fotografije:

Jožef Pavlič

 

 

Oglejte si tudi