Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
9°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

KORAK GLOBLJE VASE

Ob novi knjigi Martina Goloba 365 dni z Božjo besedo
Vsako srečanje z grosupeljskim župnikom Martinom Golobom, piscem slovenske knjižne (vele)uspešnice S spletne prižnice, je dogodek. Dogodek zase, bi lahko rekli. Zakaj? Ker ob njem čutiš, kako te spreminja, se zazreš vase, postajaš drugačen. Verni človek se zaveda, da to prihaja (z Martinovo pomočjo) od Boga, drugače prepričan pa lahko reče, da od Martinove karizme. Rekel bi, da od obojnega, kajti Martin je katoliški duhovnik, Božji služabnik, razširjevalec Božje besede, obenem pa človek, katerega se resnično razveseliš, čutiš, da te sprejema takšnega, kakršen si, ti prisluhne in potolaži. Vsega tega, in drugega, pa je danes sposoben le malokdo. Niti vsi duhovniki, kaj šele drugi ljudje. Mirno lahko rečemo, da je Martin Golob Božji dar Slovencem s svojo pisno in izrečeno besedo, prepričljivim nastopom in pričevanjem.

Njegova nova knjiga 365 dni z Božjo besedo je po uvodnih besedah direktorja založbe Družina Toneta Rodeta priložnost in spodbuda, da naredimo »korak globlje vase«. Da se bolje razumemo med seboj, smo bolj odprti za dialog, obrodimo različne sadove, te prinašamo drugim. Martin Golob »neverjetne duhovne darove«.

Ob njegovi knjigi se vprašajmo, kaj bi radi počeli na tem področju, kam teži, kaže moja premica.

Martinova knjiga, ki se je je direktor Tone zelo razveselil, nam ponuja možnost, da »gremo korak globlje vase, više z vsakodnevnim branjem evangelija, kajti Božja beseda lahko globoko preoblikuje življenje vsakega človeka«.

Tone Rode se je zahvalil vsej ekipi, »ki stoji za tako velikim projektom; da je danes Martinova knjiga na vseh knjižnih policah po Sloveniji«. Martinu še posebej za njegove obiske s predstavitvami knjige po Sloveniji. Povedal je, da je njegov koledar teh obiskov že poln do konca leta.

Sledil je sila zanimiv, sproščen in duhovno bogat pogovor TV voditeljice Bernarde Žarn z avtorjem nove knjige. Tako iskriv in prostodušen, da so se ob njem nasmejali številni posebej povabljeni gostje, med njimi predstavniki javnih občil, pa tudi domačini, Grosupeljčani. Pridružil se jim je tudi Martinov sorodnik škof dr. Franc Šuštar.

Martin je že na začetku pogovora povedal, da je pisanje knjig zanj priložnost, da »Božjo besedo aktualiziram«. Ko je bil na romanju v Sveti deželi, ga je ta beseda dobesedno »premetavala«. Tako močno jo je občutil. Zanj je »lep sopotnik v življenju, delo Svetega Duha, vanjo trdno zaupam, me vedno znova preseneti, je na novo povedana, se me drugače dotakne./…/Sveto pismo je poezija, od katere se te vedno kaj dotakne.«

K pisanju nove knjige, kako ga nagovarja Božja beseda za vsak dan, ga je spodbudilo povabilo založbe Družina, da bi to tudi ubesedil. Tisto, kar je govoril, pridigal, premišljeval … To je bila »krasna ideja«, katero ni mogel odkloniti. Pri tem ga je vodila misel, da bi v knjigi »Božjo besedo še bolj približal ljudem, bi jo lahko brali vsak dan, spoznavali Boga s pomočjo njegove besede, bi jih ta znotraj spreminjala, bi laže sprejemali tudi trpljenje, našli sogovornika«.

»Jezus je odličen poslušalec, ti da besedo upanja,« je prepričan Martin.

V Svetem pismu mu je najljubša prilika o izgubljenem sinu (Lk, 15). O usmiljenem očetu, predpodobi usmiljenega Boga. Blizu so mu tudi psalmi, besedila iz Stare zaveze in Nove zaveze, Samson, David, Mojzes, Jona z veliko ribo. Rad se spominja eksegez teh odlomkov na Teološki fakulteti.

Čuti, kako mu ta beseda vliva upanje, krepi njegovo vero, je trdneje povezan z Bogom.

Je pa tudi priznal, da je včasih težko moliti. Ko je to povedal primorskemu duhovniku K., mu je ta rekel: »Ma, kaj jamraš, pusti, da Bog deluje v tebi.«

»Molitev me varuje,« je potrdil Martin. »Posebej v nevarnostih, ko hodim po robu. Tega se dobro zavedam. Molitev je veter, ki mi daje, da lahko kot golob letim. Prosim vas, da molite zame, za druge duhovnike, za nove duhovne poklice.«

Zelo je vesel, da lahko s pomočjo založbe Družina od prodanih knjig daje v dobrodelne namene. Na ta način so zbrali že 46.000 evrov. Tudi pri novi knjigi bo šlo od vsakega prodanega izvoda – v prednaročilu so jih prodali že tisoč – po dva evra za dobrodelne namene. »S tem sebe razveselim, drugim pa pomagam,« se zaveda Martin. 14. maja bo gostoval z zdravnikom Davidom Zupančičem, avtorjem tudi knjižne uspešnice Življenje v sivi coni, v Festivalni dvorani, prihodek od dobrodelne prireditve pa bosta namenila za zdravljenje rakavih otrok.

Kljub temu, da ima veliko dela, se ne odreka branju, ker se zaveda, kar mu je dejal eden od kolegov: Duhovnik, ki ne bere, ga pobere! Trenutno bere novi prevod Bratov Karamazovih pisatelja Dostojevskega.

Prepričan je, da bo v knjigah zapisana beseda vedno privabljala ljudi; »ne bo nikoli umrla«. Tudi zaradi tega je skupaj z založbo Družina uresničil izvirno zamisel s postavitvijo »Knjigobežnice sv. Mihaela"« v bližini župnišča in cerkve. Vanjo so dali sto knjig od založbe Družina, ki si jih lahko vsakdo sposodi, izbrano prebere, potem pa vrne. K temu opozarja napis: Vrni se!

Gospa Bernarda Žarn je ob tem malo za šalo malo pa tudi zares opozorila: »Te knjige ne posojajte! Naj jo drugi raje kupijo!« Kot vse kaže, bo knjiga 365 dni z Božjo besedo postala nova uspešnica založbe Družina.

Čisto nazadnje se je Martin Golob zahvalil vsem tistim, ki molijo zanj, in se še enkrat vsem navzočim priporočil v molitev. Posebej starejšim ljudem, za katere je trdno prepričan, da tako ravnajo. »Bogu hvala za vas!« se jim je zahvalil. In vsem, ki so se udeležili predstavitve njegove zadnje knjige na prostoru med cerkvijo in župniščem. Vseskozi je prijetno pihljalo, kot da bi vel Božji vetrič. Saj tudi je, ker je bila predvsem beseda o Bogu. Ob tem sem si zaželel, da veter z grosupeljskega griča z župnijsko cerkvijo nadangela sv. Mihaela raznese Božjo besedo po vsej Sloveniji, jo prinese vsem Slovencem doma in po svetu. Tisto besedo, ki krepi duhovnika Martina, jo ta živi in oznanja, obenem pa želi in si prizadeva, da pomaga tudi drugim.

Besedilo: Jožef Pavlič

Fotografije: Jožef Pavlič 

Oglejte si tudi