Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
10°C
SOB.
20°C
11°C
Oceni objavo

"Bodimo hvaležni za samostojno Slovenijo!"

Blagoslovitev vode in soli ter konj na štefanovo na Križu pri Komendi

Komendski župnik Cristian Balint je na začetku maše v podružnični cerkvi spreobrnjenja apostola Pavla na Križu pri Komendi, ki jo je leta 1736 postavil baron Peter Jakob de Testaferrata, blagoslovil vodo in sol pri levem stranskem oltarju sv. Štefana, po maši pa 31 konj z njihovimi lastniki in varovanci.

Blagoslavljanje konj na Križu se je začelo leta 1992, letošnje je bilo trideseto, eno je izpadlo zaradi epidemije covid-19.

Maše se je v milem zimskem vremenu udeležilo zelo veliko ljudi od blizu in daleč.

Najprej so prisluhnili župnikovi besedi o pomenu blagoslovitve vode in pokropitve z njo; prav tako soli, ki jo lastniki goveje živine še danes dajejo med krmo, da bo zdrava.

V govoru med mašo je župnik Cristian predvsem govoril o zgledu diakona in prvega mučenca za Kristusa sv. Štefana ter za njim prvih kristjanov, ki so prav tako kot Štefan darovali svoje življenje iz moči vere v Boga. Poudaril je, da je Štefan »odpustil svojim mučiteljem, je Boga prosil: 'Ne prištevaj jim tega greha!'« Opozoril je na »pomanjkanje pričevanja« pri ljudeh danes, pa tudi, kako »težko odpuščajo prizadejane krivice«. Navzoče je povabil, naj »uprejo svoj pogled v Božjega Sina, ki želi, da nadaljujemo njegovo zveličavno delo, odpremo lastno življenje Svetlobi. Kristjan mora živeti pristno, ne zrežirano življenje, znati pokazati pravi obraz, tudi pohvaliti in prositi odpuščanja, se nikogar bati. Biti mora, kot je bil sveti Štefan, zgled vsem, ki se hočejo posvetiti novi evangelizaciji. Poln svetosti.«

Ob koncu govora je župnik Cristian pozval: Živimo Kristusa, oznanjajmo novost evangelija v malih stvareh; kot jih delamo doma.

Na koncu maše je pri oznanilih spomnil, da tega dne praznujemo državni praznik Dan samostojnosti. Praznujmo ga, ponosni na samostojno Slovenijo, bodimo hvaležni vsem, ki so si za to prizadevali, molimo za našo domovino in naše državne voditelje. »Skupaj gradimo domovino!« je povabil župnik Cristian. »Vsak dan se veselimo samostojnosti naše države!«

Med mašo in po njej pred cerkvijo je božične pesmi prepeval komendski mešani cerkveni pevski zbor, ki poje pri nedeljskih dopoldanskih mašah.

Križanke in druge župljanke so pod vodstvom prizadevne gospe Zofije Grmšek, mežnarice in sosede cerkve, poskrbele za pogostitev številnih udeležencev praznovanja samostojnosti Slovenije in godu prvega diakona sv. Štefana. Med njimi je bil tudi komendski župan Jurij Kern z družino. Za varnost so skrbeli kriški gasilci, člani Konjeniškega kluba Komenda za udeležbo in gladek potek obreda blagoslovitve konj, Jože Koželj pa je graviral spominke. Omenjenim se je zahvalil župnik Cristian Balint.

Za pravo božično ozračje ter ohranjanje stare navade, so poskrbeli kmetje in drugi lastniki živine, ki so na desni stranski oltar sv. Martina prinašali zelo stare lesene figurice goveje živine, posebnost Križa, za cerkev pa tudi darovali. Izvirno je bilo tako, da so v preddverju cerkve vzeli figurico goveje živine, ki so jo imeli doma, pokleknili pred glavnim oltarjem, nato šli okrog njega in do oltarja sv. Štefana, se mu priporočili v molitvi, pa tudi svojo živino, nato pa izbrano figurico pustili na oltarju sv. Martina. Danes vsakdo naredi malo po svoje, kot smo ljudje.

Oltar sv. Martina že kliče po obnovitvi, za kar bosta z Križani poskrbela cerkvena ključarja Stane Zarnik in Anton Zlobko, ki sta tokrat bedela nad celotnim potekom zahtevne slovesnosti zaradi varnosti obiskovalcev, da se ne bi pripetilo kaj hudega ob spočitih konjih. Berilo je prebral nekdanji kriški cerkveni ključar Ivan Hlade, z odborom začetnik slovesnosti blagoslavljanja konj na Križu. Lepo je bilo pogledati tudi številne ministrante ob župniku Balintu ter lesene konjičke in druge živali na zidcu nad zakristijo. Res velik, lep in pomemben dan za Križ in vso Komendo.  

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič   

 

 

 

Oglejte si tudi