Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C

Kobariški Pust

##VIEWS##


Tudi letos pripravljamo in oživljamo starosvetne maske in pustni sprevod v Kobaridu.

 

Starosvetne maske so predkrščanske in na Kobariškem so se do današnjih dni ohranile v Drežnici, Drežniških Ravnah in Magozdu, tudi na Vrsnem in v Kobaridu do leta 1952. Tagrdi so bili tudi na Robidiščih v enakem obredju kot na sončni strani pod Krnom. Tudi v Kotu so zanimive maske, ki se jih še danes držijo po izročilu rodov.

 

Pred štirimi leti smo v Kobaridu po 64 letih obudili starosvetno masko SOURNKOV (soure) in jo pripeljali nazaj na kobariški plac, nazaj med ljudi in med mlade rodove. Skratka zelo veseli smo, da smo staro šego in navado oteli pozabi. Sournki so bili tudi v vaseh Idrsko in Sužid, v Ladrah in Smasteh jih imenujejo sourini, na Trnovem pa so jim rekli surni.

 

Tako se ta starodavna šega in običaj zgodovinsko zariše v podobo življenja ob Soči s pritoki. Vaška starožitnost je tisti temelj v reliefno odmaknjenih vaseh, ki so se in se še povezujejo v mnogih oblikah življenja in navad na vasi. Žal je dolino bolj preoblikoval zgodovinski prepih vetrov z različnih smeri.

 

Glede na velik odziv domačinov in medijev, ki so v teh letih prišli na plac, smo se so-organizatorji odločili, da v pripravo in izvedbo pustovanja vpeljemo tudi osnovnošolce in mladino. Zaradi tega ker pustovanje v Kobaridu nima korenin in ni nobene tradicije, smo zato veseli vsakega, ki se nam pridruži na KOBARIŠKEM PUSTU. Še je čas, pridi tudi ti / kontakt:  feniks.slo@gmail.com.

 

Sournkom se bodo v PUSTNEM SPREVODU, v soboto, 2.3. 2019 ob 13 uri pred šolo, pridružili mladi sournkći in najmlajši sournkčći, tastara dva, talepa dva, tadebeu in mož t's čužja, mož z babo u koš, cgajnarji in grabljice.

Pustni sprevod bo šel po Gregorčičevi ulici, štambulu in po Markovi na plac.

 

Ob natanko, 95 letnici prvih in zgleda, da tudi edinih fotografij sournkov na kobariškem placu, pride v Kobarid priznani fotograf. V skeču »Pust je biu an bo« bo poslikal enake fotografije kot pred mnogimi leti, »pred Jeronom« in pred občino. S starih fotografij bodo z nami ponovno pierrot klovni, kobariški možje in žene, pikova dama na starih kolesih. »Pr'manjkala« bosta edino moža na konjih, ker konje še pregleduje »urad za varno hrano, veterino…« Na fotografiji je tudi množica Kobaricev, zato vabljeni, da ste na gor na sliki tudi vi, dragi občani, Kobarici… ;)

 

Potem, se pustje premaknemo na občinski prireditveni prostor, kjer bodo sournki zarajali ob obrednem ognju in odganjali zimo, vsi pa bomo plesali in rajali ob zvokih harmonike, z otroki pa se bomo tudi igrali in seveda okrepčali s krofi in čajem v »Gostilni Branko«.

 

Zbor mask in vseh, ki želite v sprevod, bo pred šolo v Kobaridu, Vabljeni krajani in ljubitelji starih šeg, običajev in navad!

 

Vilma Purkart

 



Oglejte si tudi