Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija DI Kidričevo

V četrtek, 14. 11. 2019, je DI Kidričevo organiziralo strokovno ekskurzijo v Kamnik. Ekskurzije se je udeležilo 50 članov.
Ob 7. uri zjutraj smo se z avtobusom odpeljali iz Kidričevega. V Kamniku nas je sprejel lokalni turistični vodnik. Ogled mesta s kulturnimi znamenitostmi je trajal tri ure. Današnjo podobo Glavnega trga je zaznamoval Jože Plečnik, ki je leta 1953 izdelal načrt za preoblikovanje fasad in ureditev trga. Na sredini stoji vodnjak, trg pa je prizorišče številnih prireditev in dogodkov. Ustavili smo se ob kipu Rudolfa Maistra, ki se je rodil v Kamniku leta 1874. Zanimiv je bil ogled Frančiškanskega samostana ob gotski Cerkvi sv. Jakoba. Največje bogastvo cerkve je božji grob, eno izmed zadnjih del Jožeta Plečnika. Plečnik je svojo sled pustil tudi na železniški postaji. Glavna znamenitost Kamnika je Mali grad na mestni vzpetini, od koder je čudovit razgled na mesto in Kamniško-Savinjske Alpe. Trinadstropna kapela na vrhu hriba sodi med najstarejše romarske arhitekture v Sloveniji. Pot nas je vodila skozi park Evropa, zasajen z drevesi prijateljstva. V parku raste tudi potomka najstarejše slovenske trte iz Maribora. Sprehod skozi Kamnik smo zaključili po najlepši ulici Šutni, z značilnim srednjeveškim nizom hiš, naslonjenih ena na drugo. Šutna sodi v zaščiten del mestnega jedra. Naslednji postanek je bil v gostišču Mlakar, kjer smo si privoščili kosilo, nato pa je sledil zaključek ob degustaciji piv v pivovarni Mali grad. 

 

Večer pred izletom smo imeli strokovno predavanje dr. Haložana iz Vuzenice, ki se ga je udeležilo okoli 40 članov DI Kidričevo. Predaval je, kako ločiti prehlad od gripe in kako ukrepati. 

 

Danica Dolenc, tajnica DI Kidričevo

Oglejte si tudi