Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

33. nacionalno zasedanje Otroškega parlamenta

V torek, 11. aprila 2023, je v veliki dvorani Državnega zbora Republike Slovenije zasedal nacionalni Otroški parlament, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine. Ptujsko delegacijo smo sestavljali Tinka Rojko, Živa Kuhar, Ana Franc, novinar Maks Sužnik in jaz, Ela Šalamun. Tema letošnjega Otroškega parlamenta je bila Duševno zdravje otrok in mladine.
118 parlamentarcev, kolikor se nas je zbralo iz cele Slovenije, so najprej pozdravili predsednica Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Urška Klakočar Zupančič,  predsednik vlade, dr. Robert Golob, in predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, Darja Groznik.

Mladi smo razpravljali o duševnem zdravju ter stiskah otrok in mladine v štirih skupinah – vsaka je imela svojo temo: Kaj je duševno zdravje, Vpliv okolja na duševno zdravje, Viri pomoči in Spremembe za krepitev mojega razvoja.

Sodelovala sem v skupini, ki je razpravljala o temi Spremembe za krepitev mojega razvoja. V vsaki skupini je bilo okrog štirideset otrok. Razpravljali smo o možnostih, ki nam jih nudita šola in zdravstvo za krepitev našega duševnega razvoja. Kljub temu, da je ogromno možnosti (TOM telefon, svetovalne službe, zdravstvene ustanove, usposobljeni strokovnjaki na šolah), je v večini primerov še zmeraj največja težava v dostopnosti ustrezne zdravstvene pomoči. Čakalne dobe in dostopnost zdravstvenih ustanov v manjših krajih predstavljata še vedno velik izziv, ki smo ga v naši skupini izpostavili.

Ob 12. uri je sledil Planetarni del zasedanja, kjer smo se zbrali vsi parlamentarci in predstavili naša spoznanja. Skupaj smo ugotovili, da smo mladi doživljali duševne stiske, ki jih je epidemija samo pospešila. Odgovorne v vladi in ministra za zdravje, g. Danijela Bešiča, smo opozorili na predolge čakalne vrste.Predlagali smo, da bi bilo na šoli več svetovalnih delavcev. Veliko stisko doživljajo učenci predvsem v času preverjanja znanja. Ugotovili smo tudi, da je vedno manj prostora za druženje mladih, zato smo predlagali, da bi tak prostor uredili v šoli, kjer je to mogoče.

Obisk Državnega zbora Republike Slovenije z udeležbo na 33. nacionalnem Otroškem parlamentu je bil zanimiv in poučen dogodek.Spoznala sem mnogo zanimivih ljudi iz cele Slovenije.

Ela Šalamun,

9.b OŠ Kidričevo

Oglejte si tudi