Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Štirje letni časi

Tudi leto 2023 ima štiri letne čase;  pomlad, poletje, jesen in  zimo.

Zrem skozi okno in v spomin si prikličem vsakega posebej. Vsak letni čas  nam prinese nekaj lepega – edinstvenega, treba se je le zamisliti, videti stvari takšne, kakršne v resnici naj bi bile. Lepe in dobre.

Tukaj je POMLAD

Svetlo zelena barva vrača naravi življenje. Barviti  cvetovi marjetic, roza- vijolični žafrani, šmarnice – prelepo. Vračajo se lastovke….

Iz kuhinje omamno diši, Potica, prekajena šunka in topel koruzni kruh. A je še  kaj boljšega kot velikonočni zajtrk za pogrnjeno mizo.

Še kot otroci smo nekaj dni pred Veliko nočjo pripravljali jajčka za k »žegnu.« Vse leto je mama hranila luščine rdeče čebule, katero smo z jajčki dali kuhat. Nanje smo v svileno nogavico ali  »gazo« položili regratov list, cvet, štiriperesno deteljico, vse zavezali in kuhali tako dolgo, da je bilo jajce kuhano. Odvzeli smo vse kar je obdajalo jajce in – zagledal si prekrasen odtis tega, kar si vložil. V olje namočena vata je dala jajčku lep sijaj. Naučili smo se tudi kvačkati in z barvicami risati prelepe motive. In, iz srca lahko rečemo, »Velika noč« je praznik vseh ljudi, je praznik pomladi!

POLETJE, čas oddiha

Vsakdo si zaželi po napornem dnevu, tednu ali mesecu, odložiti težo bremena. Stresni dogodki (vojne, poplave in težke socialne razmere v družinah) spravljajo ljudi v obup. Bolezen, starost in osamljenost vse bolj pritiskajo na ljudi.

Komaj čakaš trenutka, da lahko vsaj za nekaj dni pozabiš na vse hudo, in sam, s svojimi domačimi ali prijatelji odideš na kratek oddih. Skoraj smo pozabili na mladost, ko si s svojim dragim odšel na sprehod, jo povabil na ples, na  morje. Bili so trenutki, katerih ne moreš pozabiti. Svoji dragi si povedal, da jo imaš rad in vrnila ti je objem.

Hitro minevajo meseci, leta. Postajamo starejši, temu rečemo ljubezen  »bledi«,  vendar od te ljubezni ostaja, spoštovanje, sreča in tudi strah oz. skrb. In kot pravi prekrasna skladba Adija Smolarja;

Daleč, daleč je za naju pomlad

Mi za mladostjo je hudo

A nebi hotel sam postati spet mlad

Raje star sem, star in z njo.


Ponoči k meni se privije

Vsak njen dotik tako poznan

Mi prežene grenko misel

Kdo od naju ostal bo sam.


Barvita  JESEN

Njene čarobne barve se prepletajo povsod. Rahel vetrič pleše po cvetovih hermelike – oblegane s čebelicami. Kmetje pospravljajo pridelke, le tu in tam opaziš še kakšno njivo zaraščeno  s koruzo. Bliža se dan »čarovnic«, in zato hitimo ukrasti še kakšno zeleno ali rumeno bučo, da ji izrežemo velika usta s škrbastimi zobmi, odprtini za oči in nos. To so meseci dobrot, veselja in zabave.. Tu je svet Martin – iz mošta bo delal vin…..

V društvih se odvijajo prireditve, vrstijo se občinski prazniki, organizirajo se izleti. Tudi ta izlet je bil organiziran v znamenju izobraževanja, posebej pa prijetnega druženja.

ZIMA

Bele snežinke? Da, to je le še spomin. Ponovno se odpravljamo po norih nakupih. Kupujemo stvari »rabiš – ne rabiš!«. Prideš v trgovino, srečaš znanca, prijatelja, klepet in kavica! Vse to da življenju smisel. Pozabiš na tegobe dneva,  pozabiš na vse kar te morda mori skozi leto. Bodimo optimisti, zazrimo se v nebo, iščimo svojo zvezdo, bodimo srečni. V kolikor bo nebo oblačno se sprehodimo po ulici s tisočerimi lučkami in to bo naša zvezda -  zvezda sreče in  življenja.

Ko se vrnemo domov nas bo v sobi čakal škrat z dolgimi nogami, okrašena jelka z jaslicami. Angelčki pa ti bodo zaželeli srečen Božič in  veliko prijateljev v letu, ki prihaja. Bodite zdravi!

Oglejte si tudi