Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Plakatiranju na črno šteti dnevi

Občinski svetniki so na julijski seji med drugim v prvem branju potrdili Odlok o plakatiranju v občini, ki ureja tudi postavljanje transparentov
Na zadnji seji pred poletnimi počitnicami so kanalski občinski svetniki soglasno sprejeli odloke, ki urejajo področje ravnanja z odpadki: odlok o koncesijah, tehnični pravilnik o zbiranju in prevozu ter pravilnik o obračunavanju stroškov. Za izvajanje javne službe bodo podelili koncesijo, poslovanje koncesionarja pa bo nadzirala medobčinska uprava štirih posoških občin.

 

Dobršen del razprave so namenili ločenemu zbiranju biološko razgradljivih odpadkov. Predstavniki novogoriške Komunale so pojasnili, da še ne vedo, kako bodo nadzorovali njihovo odlaganje, in kako bodo z manjšimi računi za odvoz nagrajevali prebivalce, ki se bodo odločili za kompostiranje.

Glede izvajanja nove uredbe o ravnanju z biološko razgradljivimi gospodinjskimi odpadki so povedali, da so rjave zabojnike že namestili tudi na ekoloških otokih v naši občini. Večji problem pa predstavlja odvoz, ki ni vključen v sedanjo ceno. Enako nedorečeno je vprašanje evidenc kompostov, določene pa so tudi kazni za nespoštovanje uredbe.

 

Občinski svetniki so daljšo razpravo namenili tudi prvemu branju odloka o plakatiranju v občini. Trenutno veljaven akt s tega področja je iz leta 1996, vendar v njem ni urejeno postavljanje transparentov na dveh na novo urejenih lokacijah v Kanalu in v Desklah. Odlok določa, da je plakatiranje dovoljeno le na za to določenih mestih, plakati pa morajo biti postavljeni tako, da ne ovirajo prometa, namembnosti prostora in ne kazijo videza okolja. Stalna plakatna mesta so tako v Kanalu, Desklah, Bodrežu in Ročinju.

 

Novi odlok ureja tudi postavljanje transparentov. Nameščati jih bo mogoče le začasno in za obveščanje občanov o prireditvah, ki jih organizira občina, za njihovo postavljanje in odstranjevanje pa je zadolžen občinski režijski obrat. Svetniki so največ pripomb imeli na predlagano ceno postavljanja transparentov. Svetnik Marko Bucik (DeSUS) je menil, da je 112 evrov absolutno preveč. Slavko Jereb (Nsi) je predlagal, naj za lokalna društva in uporabnike ceno znižajo na dvajset odstotkov od predlagane. Viljem Urbančič (SD) je opozoril, da bi odlok moral urejati tudi plakatiranje za gospodarske subjekte. Župan Andrej Maffi je pojasnil, da jim občine po novem zakonu ne morejo več zaračunavati taks, podžupan Ivan Humar (Nsi) pa je dodal, da koprska občina na svojem ozemlju zaračunava takso na reklamne panoje. Hasib Brdar (Zares) je dodal, da bodo morali biti plakati žigosani in da je potrebno urediti panoje. Jože Valentinčič (SDS) je menil, da bi morali plakate, ki so postavljeni brez dovoljenja, odstraniti na stroške kršitelja. Obenem je opozoril na transparente in plakate nekaterih podjetij ob Soški cesti, ki so jih tja postavili navkljub temu, da je v petnajstmetrskem varovalnem pasu ob Soči to dovoljeno le s soglasjem Direkcije za ceste, izven tega pasu pa bi morali imeti soglasje lastnika. Milenka Pavlin (SD) je ob tem poudarila, da je potrebno natančno določiti tudi premična plakatna mesta in opredeliti, komu so namenjena. Večina se je tudi strinjala, da bi za reklamno oglaševanje vendarle morali najti način, kako zaračunati plakatni prostor, še posebej za jumbo plakate. Globa za nedovoljeno plakatiranje bo 100 evrov za fizične osebe in 500 evrov za pravne osebe. Odlok o plakatiranju so svetniki v prvem branju potrdili s 14 glasovi.

 

Sledile so še pobude in predlogi. Klemen Stanič (LDS) je poudaril, da je potrebno zunanjo podobo picerije v Desklah vrniti v prvotno stanje. Mira Bandelj (SD) je povedala, da se krajani Anhovega pritožujejo zaradi velikega števila tigrastih komarjev in da zahtevajo odgovore Salonita ter Inštituta za varovanje zdravja. Krajani Ložic in Globnega pa še vedno nasprotujejo deponiji gramoza, zato je zahtevala, naj občina do septembrske seje pripravi seznam deponij v občini in podatke o tem, koliko so uporabniki prispevali v občinski proračun. Po mnenju Ivana Piriha (SLS) je potrebno parkiranje na Trgu svobode v Kanalu urediti z modro cono. Marko Bucik (DeSUS) pa je posredoval želje oziroma kar zahteve krajanov Kanalskega Vrha, da jim občina za potrebe krajevne skupnosti namesto prostorov SENG-a ob jezu, dodeli občinsko stavbo v središču kraja.

Oglejte si tudi