Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

Prvi novoletni bazar „Zame šara – zate darilo“

Kanalska tržnica je svoj drugi tržni dan od uradnega odprtja doživela 17. decembra z novoletnim bazarjem „Zame šara – zate darilo“. Na njem so osnovnošolci obiskovalcem ponujali najrazličnejše predmete, ki so jih šoli podarili učenci in krajani. V zameno za prostovoljni prispevek so rabljeni predmeti tako lahko postali tudi uporabna in predvsem poceni novoletna darila.
Del stojnic so s svojimi domačimi izdelki, od sadja do ekoloških pridelkov, medu, keramike, peciva in nakita, prodajali lokalni in drugi ponudniki, ki jih je na tržnico uspel povabiti TIC. Večino tržnice pa so zapolnili osnovnošolci, ki so v sodelovanju z kanalskim društvom upokojencev, Karitasom in TIC-em izvedli akcijo „Zame šara-zate darilo“.

„Vsak je prinesel tisto, kar je bilo zanj šara in nato smo to razstavili,“ je pojasnila osmošolka Anika Božič.

Odziv je bil nad pričakovanji, saj so krajani in osnovnošolci šoli podarili vse, od igrač do knjig, drobnih spominkov, steklenih izdelkov in gospodinjskih aparatov. Osmošolka Tinkara Mugerli nam je povedala, da se je nabralo največ igrač, posod in svečnikov, na stojnicah pa je bilo razstavljenih tudi veliko knjig, steklovine, malih gospodinjskih aparatov in oblek.

Obiskovalci tržnice so najbolj povpraševali po „pliškotih“ in drugih igračah, je bila zadovoljna doda Anika Božič, Neža Humar pa je menila, da je bilo obiskovalcev „še kar nekaj“. Osnovnošolci so podarjene predmete ponujali za prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili šolskemu skladu.

Pobudnica novega načina obdarovanja je bila učiteljica Polona Škvarč, ki poudarja tudi njegov vzgojni vidik: „Da se otroci naučijo da ni vse v tem, da gremo v trgovino in nekaj kupimo, temveč da mogoče lahko dobijo tisto, kar si želijo, tudi na drugačen način.“ To je, z izmenjavo rabljenih igrač, spominkov in drugih drobnarij, ki enim polnijo omare in so se jih morda naveličali, drugi pa si jih morda želijo in jih lahko s takšnim darilom tudi osrečimo. 

Prvi bazar v Kanalu je obenem pokazal, da je za uvajanje novosti potreben čas. Kljub dobrodelni tržnici in stojnicam, kjer je bilo mogoče kupiti druge izdelke, je bil odziv krajanov namreč dokaj zadržan.   

Oglejte si tudi