Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Z vlakom na Festival za tretje življenjsko obdobje

Na pobudo Nade Falatov smo se člani Društva upokojencev Kanal udeležili otvoritve F3ŽO ali Festivala za tretje eživljnejsko obdobje. Izkoristili smo ponudbo Slovenskih železnic in na festival potovali z vlakom kar 50-odstotkov ceneje.

Tekst: Marija Marinič

 

Tradicionalni, letos že trinajsti Festival za tretje življenjsko obdobje je potekal od 1. do 3. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober - mednarodni dan starejših in 3. oktober, ki je mednarodni dan otroka.

 

Festival za tretje življenjsko obdobje je edina in največja tovrstna prireditev v širšem evropskem prostoru, ki posveča veliko pozornost in se zaveda pomembnosti družbenih vprašanj starejše generacije ter pomena njene modrosti in izkušenosti.

 

Prireditev, ki povezuje vse generacije ter umešča v program kulturno ustvarjalnost starejše in mlajše generacije, je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami.

 

Letos poteka pod krovnim sloganom Vsi smo ena generacija!, saj želi poudariti, da družbo skupaj soustvarjamo prav vse generacije, ki smo med seboj povezane in soodvisne.

 

Na slovesnosti so nastopili 115-članski orkester, glasbeniki in baletniki Pihalnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet in Orkester ljubljanskih veteranov, ki so poskrbeli za čudovite kulturne vložke. Pridružila se jim je tudi jodlarka in pevka Tina Drole.

 

Slovesnega odprtja festivala se je udeležil predsednik republike Borut Pahor, častni pokrovitelj festivala. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, je kot osrednja govornica poudarila pomen moči skupnosti, še posebej v času, ko je naša država v veliki krizi. Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije dr. Mateja Kožuh Novak je požela za svoj nagovor bučen aplavz. Med drugim je povedala, da je naloga starejših tudi to, da

stojimo ob strani svojim otrokom in vnukom, da skupaj prebrodimo krizo.

 

Odprtja festivala so se udeležili tudi drugi pomembni domači in tuji gostje. Po zaključeni prireditvi smo se odpravili na ogled sejma. Razstavljavci letošnjega festivala so predstavili številne izdelke in storitve, ki izboljšujejo kakovost bivanja starejših. Predstavila so se društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki, IT podjetja idr.

 

Izkoristili smo tudi priliko medsebojnega druženja. Bilo je prijetno poklepetati z bivšimi sodelavci in znanci iz drugih društev.

 

Vožnja z vlakom je hitro minila, izkoristili smo jo za klepet in petje. Poskrbeli smo, da so se nahrbtniki s pijačo in jedačo (Nanetova salama bi zagotovo zmagala na MOS-u) izpraznili, kar je vplivalo tudi na vzdušje v vagonu, kjer smo bili na srečo poleg dveh nemških turistov sami. Med tako sproščenim vzdušjem smo kar prehitro prispeli v Avče.

 

Med vožnjo od Avč do Kanala pa smo že kovali načrte, kdaj bomo spet izkoristili popust SŽ, saj popusti so menda namenjeni temu, da se jih izkoristi.

Oglejte si tudi