Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

Liški pustje: priprave na pustovanje v polnem teku

V delavnici - muzeju Branka Žnidarčiča v Kanalu je zadnje dni živahno. Predsednik Etnološkega društva Liški pustje namreč pridno kleše nove obrazne maske za pustne like, ki ohranjajo živo kulturno dediščno naše občine.
Do letošnjega pustovanja manjka le še dober mesec, priprave nanj pa so se začele 11.11. ob 11. uri in 11 minut, ko so se tradicionalni pusti Slovenije zbrali na Ptuju in skupaj proslavili tudi svetega Martina, kakor naredijo vsako leto.

Ptujskega pustovanja se bodo 11. februarja že 21. leto zapored udeležili tudi "Liški pustje", ki v zadnjem mesecu pospešeno pripravljajo svoje maske. 

Predsednik Etnološkega društva "Liški pustje" Branko Žnidarčič je v svoji delavnici-muzeju v Kanalu letos oblikoval deset novih obraznih mask iz aluminija, člani društva pa pripravljajo tudi nove pripomočke in pregledujejo kostume, da bodo za pustovanje popoloma pripravljeni.

Poleg petelinjega, 'šuničnega' in pušpanovega bajarja ter ramaušov, ki imajo bakrene maske,  bodo zimo preganjali tudi braja, ta lepi, zdravnik, žandar, pustice, rezjan, daj-dam, ženska, ki nosi moža v košu, opica in hudič. Vsem pa bo poveljeval ramašton.

In morda, oziroma skoraj zagotovo bomo liške puste letos spet videli v vaseh, od koder izvirajo. Vse kaže, da bodo v okolici Markičev in drugih krajev pod Kanalskim Kolovratom zimo preganjali 12. februarja. 

Pred tem pa se bodo 2. februarja v ljubljanskem parku Tivoli udeležili razstave fotografij velikega formata na temo pustnih običajev, ki jo na prostem pripravlja fotograf in publicist Primož Hieng

Gre za fotografije, ki jih je Hieng zbral v svoji knjigi Ta norčavi pustni čas. Čast naslovne fotografije pa je doletela "ta lepe" liške puste. V predstavitvi knjige je avtor zapisal, da je pustne maske in drugo bogastvo z njimi povezanih tradicij in običajev posnel v njihovem pristnem in izvirnem okolju, na ogled pa je tudi vrsta značilnih prizorov s pustnih sprevodov in karnevalov, ki tradicionalno, vsako leto, "preganjajo zimo" v vrsti slovenskih krajev.

Branka Žnidarčiča smo obiskali v njegovi delavnici-muzeju in posneli kratek video, v katerem nam je predstavil, kako iz aluminija nastane maska liških pustov.

Oglejte si tudi