Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Civilna iniciativa proti izbrani trasi obvoznice

Skupina krajanov je v petek, 14. junija, ustanovila Civilno iniciativo proti izbrani trasi obvoznice.

Civilna iniciativa bo v naslednjih dneh začela zbirati podpise pod peticijo, na pobudo krajanov pa Krajevna skupnost za 27. junij sklicuje Zbor krajanov, na katerega so za pojasnila povabili  predstavnike Direkcije za ceste in kanalske občine. Predvsem je pomembno, da krajani dobijo predstavo o tem, kako velik poseg v prostor bo to, so povedali, da potem ne bodo presenečni, tako kot so bili, ko so zgradili ČHE Avče. 

 

Člani iniciative poudarjajo, da nikakor ne nasprotujejo pravi obvoznici. Vendar je po njihovem nedopustno, da bi zgradili cesto, ki bo Sočo prečkala po novem mostu le 200 metrov od sedanjega, posegla v naravno in kulturno dediščino Kanala in dejansko pospešila promet mimo pokopališča in zdravstvenega doma.

 

Sprašujejo se tudi, kako bo ob obvoznici zagotovljena večja varnost za šoloobvezne otroke in kaj bodo od nje imeli Kanalci, saj se bo vrednost nepremečnin ob obvoznici zagotovo zmanjšala. Prav tako jih zanima, ali je namen izgradnje obvoznice predvsem omogočiti dostop do edinega zazidljivega območja v Kanalu na desnem bregu Soče. Območje je sedaj tako rekoč brez prometne povezave, obvoznica pa bi ga povezala z regionalno cesto.  Zanima jih tudi, ali je in kako je ARSO dal soglasje za poseg v zaščitena kanalska korita.

 

Za nepovraten poseg v prostor bi morala občinska uprava iskati rešitve v dogovoru s krajani, poudarjajo v civilni iniciativi. Nazadnje so se o obvoznici z občinsko upravo pogovarjali pred enajstimi leti, ko je bil sprejet tudi lokacijski načrt.

 

In ker gre za nepovraten poseg, izbrana trasa obvoznice ni le problem civilne iniciative, temveč vseh prebivalcev Kanala in občine. 

 

Oglejte si tudi