Oceni objavo

S pravljičnimi bitji do velikega dogodka

 

S pravljičnimi bitji do velikega dogodka

S hitrimi koraki se bliža. Osrednji praznik kanalskih umetnikov, ki so si za svoje izrazno sredstvo izbrali glino. Kerafest se imenuje njihov praznik, mednarodni festival keramike, in že tradicionalno poteka v maju, ko se Kontrada napolni s stojnicami z ročno izdelano keramiko, ko se odpro vrata Keramosta, kjer domuje Klub keramikov Kanal, in ko se njegovi člani predstavijo z razstavo. Letos prav posebno, saj se piše posebno leto: Klub praznuje svojo tridesetletnico, njegova letna razstava pa bo posvečena 250-letnici rojstva kanalskega rojaka Valentina Staniča. Gnetenje izdelkov, žganje v keramični peči, iskanje potrebnih dovoljenj, usklajevanje, polne roke priprav, skratka delavno, zagnano je zdaj v Klubu, da bo v soboto, 18. maja, ko bo tisti veliki dan, vse, kakor je treba.

A še prej, ko se praznik zgodi, se v dom kanalskih keramikov naselijo čarobna bitja in pijejo iz čarobnih posodic. Še nekaj dni bodo tam. Dva sta jih ustvarjala, oba člana kanalske »družine«, ki se je bila pred tremi desetletji zapisala oblikovanju gline. Kraševca Katja in Robert Prunk, avtorja meseca aprila. Zakonski par, od katerega moški del razstavlja prvič, ženski četrtič. »Tako kot sva si midva različna, so različni tudi najini izdelki,« pove Katja na odprtju razstave v začetku aprila.

Robert je mojster glazur. Poznavalci vedo, koliko znanja, poskusov, vztrajnosti je potrebno, da zasijejo glazure v tako razkošnem sijaju, strukturah, barvah in njihovem prelivanju in da ob njih obiskovalci ostrmijo odprtih ust! Same male čudežne skodelice za malo večje škrate. Ki so Katjini. Občudovali smo jih že v naravnem okolju Parka Pečno ob dogodku Varuhi gozda, a tudi v bivši kanalski pošti se počutijo domače. Katja jih je umestila v njim primeren položaj, v drevesne rogovile, štore, poraščene z mahom, in jim tako ustvarila prijazen habitat. Zgneteni iz rdeče gline zadovoljno kukajo iz svojih varnih bivališč in iztegujejo svoje dolge, zavite rožičke proti obiskovalcem. In sporočilo? Da ljudje potrebujemo tudi pravljico, domišljijo, prijaznost, toplino, odmik od sveta, ki postaja vse bolj neprijazen in tuj, da se prebudi otroška duša v človeku in zavriska od tihe radosti!

                                                                                                Iva Sivec

 

Oglejte si tudi