Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Sadje s cesarjevega vrta - obudimo sadjarstvo

V sklopu projekta Study Circles (kar v prevodu pomeni »študijski krožki«) se je na območju Levpe maja začel čezmejni študijski krožek z naslovom »Sadje cesarjevega vrta – obudimo sadjarstvo«.
Tekst: Mateja Pelikan, mentorica študijskega krožka

 

Tradicija sadjarstva je na širšem Goriškem območju zelo dolga. V času Avstro-Ogrske monarhije je bilo sadje z območja Levpe ter bližnjih krajev zelo cenjeno, tako da so ga z vlakom vozili v večja evropska mesta kot so Dunaj, Praga, Budimpešta …

 

Naše aktivnosti so se začele s pobudo lokalnih prebivalcev, ki želijo to skoraj pozabljeno tradicijo  ponovno obuditi. Kot mentorica in koordinatorka sem z veseljem in radovednostjo prisluhnila njihovim predlogom. Zbrati udeležence ni bila težava, saj nas je bilo na prvem srečanju preko dvajset. A ker je metoda dela v študijskem krožku drugačna kot v običajnih tečajih, saj zahteva, da so udeleženci aktivni ter sodelujejo pri nastajanju krožka, nas je ostalo nekaj več kot deset. Ker je to čezmejni krožek, je nekaj udeležencev tudi iz bližnjih krajev čez mejo.

 

Julija so nas obiskali člani društva »Prijatelji Krminske gore« (»Amici del Monte Quarin«) iz Krmina, ki so si z navdušenjem ogledali sadovnjak ter radovedno spraševali o naših aktivnostih. Poslovili smo se z obljubo, da se bomo še srečali.

 

Med našimi cilji je med drugim tudi zbiranje podatkov o starih sadnih drevesih na lokalnem območju. V prihodnje bi s pomočjo strokovnjakov ta popisana drevesa pregledali in poskusili ohraniti. Poleg tega želimo nadaljevati s pridobivanjem znanja in veščin s področja sadjarstva ter vse to preizkusiti v »Srečkovem sadovnjaku«. In ker je jesen tu, je prav, da se po kratkem poletnem oddihu zopet vrnemo v sadovnjak, poberemo sadeže in nadaljujemo z aktivnostmi.

 

Več informacij o krožku in projektu lahko preberete na spletni strani www.study-circles.eu (s klikom na slovensko zastavo).

 

 

 

Oglejte si tudi