Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Sadje cesarjevega vrta: priročnik za ljubitelje sadjarstva

Prvi pilotni čezmejni študijski krožek na območju Goriške, ki je potekal v okviru čezmejnega projekta Sudy circles (študijski krožki), je zaključen.
Tekst: Mateja Pelikan, koordinatorka in mentorica

 

V Levpi je v torek, 19. novembra, potekalo zadnje srečanje pilotnega čezmejnega študijskega krožka na temo sadjarstvo, ki so ga krožkarji poimenovali »Sadje cesarjevega vrta - obudimo sadjarstvo«. Krožkarji so se srečevali od maja do novembra 2013, na srečanjih pa je poleg mentorjev občasno bil prisoten še strokovnjak kakšne specifične teme, na primer: cepljenje, rez, stare sadne sorte ali zaščita rastlin.

 

S čezmejnim študijskim krožkom, v katerem so sodelovali tako udeleženci iz Slovenije kot Italije, smo želeli obnoviti in pridobiti znanja o gojenju sadnih dreves, obnoviti star sadovnjak ter spodbuditi lokalno prebivalstvo k ohranjanju travniških sadovnjakov ter k sajenju novih dreves. Za to smo pripravili tudi publikacijo, ki smo jo poimenovali »Sadje cesarjevega vrta: Priročnik za ljubitelje sadjarstva« (najdete jo tudi v e-obliki na www.study-circles.eu ali www.lung.si).

 

V njej so predstavljeni osnovni pojmi, kot so sadna vrsta ali sorta, nekatere stare lokalne sadne sorte ter osnovni nasveti za gojenje sadnih dreves. Zavedamo se, da so naše aktivnosti ter knjižica majhen korak v smeri oživljanja sadovnjakov in samooskrbe, a upamo in želimo si, da se bo zgodba cesarjevega vrta nadaljevala ‒ za to pa smo odgovorni vsi.

 

Na območju, vključenem v projekt, sta v pripravi nova čezmejna študijska krožka, in sicer na temo turizma in čezmejnega sodelovanja. Prav v začetku decembra sta Ljudska univerza Nova Gorica in Pokrajina Gorica organizirali v Gorici čezmejno okroglo mizo, na katero so bili povabljeni strokovni delavci s področja turizma in zainteresirana javnost.

 

Predpriprave na nov študijski krožek so v teku, a še vedno se je mogoče pridružiti, zato vabimo vse, ki bi želeli sooblikovati turistično ponudbo na območju občin Brda in Kanal ob Soči ter sodelovati v študijskem krožku, da pokličejo na 05 335 31 15 ali pišejo na mateja.pelikan@lung.si.

 

 

Oglejte si tudi