Oceni objavo

Škode po poplavah za 373 milijonov evrov

Vlada se je seznanila z oceno škode po novembrskih poplavah, ki so poleg naše zajele še 111 občin na območjih Gorenjske, Koroške, Ljubljanske, Notranjske, Obalne, Podravske, Pomurske, Posavske, Severnoprimorske, Vzhodnoštajerske, Zahodnoštajerske in Zasavske regije.

Kakor so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade, je škodo utrpelo 7892 oškodovancev, skupna škoda pa znaša več kot 373 milijonov evrov. Od tega jo je na vododotkih za kar 194 milijonov 526 tisoč, na stvareh skoraj 55 milijonov, v gospodarstvu skoraj 45 milijonov, na državnih cestah nekaj več kot 15 milijonov 710 tisoč evrov, na železnici 710.000 evrov.

Ker ocenjena škoda presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2012 (2.382.725,36 evra),  je presežen tudi limit za pridobitev sredstev iz Solidarnostnega sklada Evropske unije. Vlogo za pomoč bo pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvom za obrambo.

Ministrstva morajo sedaj čim prej pripraviti program odprave posledic neposredne škode na stvareh, gradbeno-inženirskih objektih, v gospodarstvu, na kulturni dediščini, državnih cestah, železnici in vodotokih.

Vlada je potrdila tudi stroške ocenjevanja škode pri poplavah, ki so jo opravile občinske komisije in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Stroški se bodo pokrili iz proračunske rezerve v okviru sprejetih programov odprave neposredne škode ob poplavah.

Državno komisijo za ocenjevanje škode pa je pooblastila, da izjemoma lahko potrdi ponovno oceno škode pri posameznem oškodovancu, in sicer v šestih mesecih po potrditvi te ocene, če so ugotovljena nova dejstva, zaradi katerih je bila ocena neposredne škode bistveno višja ali nižja, oškodovanec pa je predhodno storil vse, da bi bila škoda ocenjena skladno s predpisi oziroma predpisano metodologijo.


Potrjeno ponovno oceno škode komisija pošlje Ministrstvu za kmetijstvo in okolje. O ponovni oceni mora Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ob predložitvi programa za odpravo posledic nesreče seznaniti vlado.

Tudi ocenjena škoda zaradi suše presega 0,3 promila državnega proračuna za leto 2012, kar pomeni, da je dosežen limit za pomoč skladno z Zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč. Po podatkih pristojne državne komisije je suša prizadela 106.257 hektarjev površin ter znaša 56 milijonov 165 tisoč evrov. 

Oglejte si tudi