Oceni objavo

Enaindvajseti pohod Po stopinjah Valentina Staniča

Napoved sončnega in toplega spomladanskega dne je v soboto 29.3.2014 privabila na pohod Po stopinjah Valentina Staniča, ki ga že 21 let tradicionalno organizira Planinsko društvo Valentin Stanič iz Kanala, približno 800 pohodnikov in planincev iz vse Slovenije in zamejstva.

Tekst: Žarko Marinič, vodja pohoda

 

Pohod je organiziran v spomin in čast našemu rojaku iz Bodreža pri Kanalu Valentinu Staniču, duhovniku, humanistu in predhodniku alpinizma v Evropi.

 

Trasa pohoda je bila ista kot pretekla leta: iz Solkana preko grebena Sabotina do Vrhovelj pri Kojskem, naprej do Korade, dalje mimo cerkvice Svete Genderce in Svetega Jakoba, skozi zaselek Ravna do Klančarjevega senika in skozi Gorenjo vas v Kanal.


Pot je bila urejena in očiščena po zaslugi markacistov našega društva, ki so odpravili posledice žledoloma.

Glavni pohod Solkan-Sabotin-Vrhovlje-Korada-Kanal se je pričel ob 6h s parkirišča pri mostu v Solkanu. Od starta do cilja je bilo zmerne hoje 8 ur.


Začetek krajšega južnega dela pohoda Solkan-Sabotin-Vrhovlje-greben Sabotina se je prav tako pričel ob 6h pri mostu v Solkanu.


Začetek krajšega severnega dela pohoda Vrhovlje-Korada-Kanal-sleme Kanalskega Kolovrata je bil ob 8h na Vrhovljah.  

Pohoda so se tudi letos udeležili učenci Osnovne šole Kanal.

Učenci višjih razredov s spremljevalci (100) je prehodilo pot: Korada – Kanal – sleme Kanalskega Kolovrata.

Učenci nižjih razredov s spremljevalci (100) pa so opravili krajši pohod  Kanal – Na Kalu (Klančarjev senik) – Kanal. 

Posebej je razveseljivo, da so se letos prvič pohoda udeležili tudi naši najmlajši iz kanalskega vrtca. Malčki s spremljevalci (96) so se podali do koče na Koradi . Do vznožja Korade jih je pripeljal avtobus in jih nato tudi odpeljal domov v Kanal.


Pohodnike je ob prihodu na cilj v Kanalu- za Gasilskim domom čakal topel obrok. Za veselo vzdušje je poskrbel  s svojo harmoniko Dani Klavžar.


Zaključna prireditev je bila ob 15,30 uri. V krajšem kulturnem programu so sodelovali učenci osnovne šole Kanal in pevski zbor pod vodstvom Klemna Nanuta, Prisotne sta pozdravila predsednik KS Kanal Marko Bucik in župan občine Kanal Andrej Maffi. Oba sta izrazila zadovoljstvo in poudarila pomen ohranjanja tradicije pohoda in druženja občanov in planincev. Vodja pohoda Žarko Marinič se je vsem pohodnikom zahvalil za udeležbo in jih spomnil na 250. obletnico rojstva Valentina Staniča. Še posebno pa se je zahvalil vsem društvom in organizacijam, zlasti donatorjem, ki so kakorkoli pripomogli , da je bil pohod organiziran in izpeljan.

V sklopu pohoda so bile organizirane tudi druge dejavnosti.


Dan prej je bila v galeriji Rika Debenjaka odprta razstava Marije in Andreja Štremfelj.

Na dan pohoda je bila pri Sveti Genderci skupna maša, ki sta jo vodila domači župnik Aleš Rupnik in priljubljeni slovenski župnik iz Berlina Izidor Pečovnik - Dori .


Na prireditvenem prostoru se je izvajala Preventivna akcija ZZV NG »Poskrbimo za zdravja pohodnikov« (meritev krvnega tlaka in sladkorja, srčnega utripa, telesne sestave, svetovanje).

Jasno nebo, prebujajoča se narava, čudoviti razgledi od morja do zasneženih vršacev in prijetna družba je dan naredilo prav kičasto lep, vse pohodnike pa napolnilo z energijo.  

Da so bili razgledi res lepi in vzdušje čudovito, je potrdila skupina, ki je na cilj prišla šele ob 19,00. Bili so veseli, da jih je še vedno čakal topel obrok. Temnilo se je že, ko so se od nas poslovili z željo, da se prihodnje leto ponovno srečamo.

 

 

Oglejte si tudi