Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
-1°C
-2°C
JUTRI
1°C
-3°C
Deli
2873

Oratorijci: "Zdaj gre zares!"

Od 27. do 30. junija se je v župniji Horjul odvijal oratorij z geslom, Zdaj gre zares. Udeležba je bila rekordna. Kar 143 osnovnošolcev je svoj prvi počitniški teden preživelo na župnijskem dvorišču in v okolici cerkve ter se zabavalo pri petju, na različnih delavnicah in ob spoznavanju dobrih lastnosti pravljičnega junaka Ostržka, za konec pa jih je čakal še izletniški potep v Tamar in Planico.

Ravno dobro so horjulski otroci zakorakali v počitniške dni, že jih je čakala nova pustolovščina – Oratorij 2016. Nanj se je letos prijavilo kar 143 otrok, za katere je skrbelo 23 animatorjev, program pa so prilagodili tudi Maši in Stinu, otrokoma s posebnimi potrebami, ki so ju z veseljem sprejeli medse in poskrbeli za prijetno sobivanje ter bogatenje en drugega.
Budilka je prvi počitniški teden še vztrajno opravljala svojo nalogo, saj se je zbiranje udeležencev na župnijskem dvorišču začelo že ob 8. uri. Oratorijci so dan pozdravili z dvigom oratorijske zastave in himno, nato pa odšli čez cesto v Prosvetni dom na ogled igre, ki so jo vsakodnevno uprizarjali animatorji. Vsem dobro znana zgodba o Ostržku, ki je bil sprva le navadno poleno, potem pa mu je mizar naredil prav posebno obliko, da je postal lutka, je vse dni nagovarjala otroke. Razkrivala jim je, kaj je tisto, kar je Ostržku dalo srce in dušo, da je postal odgovoren fant. Preden so stopili pred šolske kuharice, ki so jim vsak dan pripravile dobro kosilo, so iskali še skriti zaklad oziroma ugotavljali skritega gosta. Počitku po okusnem obedu so sledile različne delavnice, na katerih so se otroci naučili veliko novih vrlin, tako za fante kot dekleta in vse starostne skupine: zapestnice, čarobno drevo, športna, lebdeči okras, obeski za ključe, magneti, prva pomoč, Ostržkova snežna krogla, že-bu za-bu, improliga. Če jim je po tem ostalo še kaj energije, so zadnje atome lahko izkoristili pri velikih igrah, ko je napočil čas tudi za tekmovanja v različnih spretnostnih, njihov rezultat pa so bile kdaj pa kdaj tudi umazane majice ali mokri otroci. Ob štirih popoldne se je še zadnjič ta dan zapela oratorijska himna, spustila se je zastava in župnijsko dvorišče je začelo samevati … vse do naslednjega dne. 

Sredino popoldne je bilo namenjeno presenečenjem. Sprva so bili na zaključni maši nad lepim sodelovanjem otrok presenečeni animatorji in nekateri njihovi starši ter seveda župnik Janez Smrekar. Njemu je bila ob okroglem praznovanju rojstnega dne in 40-letnici mašništva posvečena skromna, a hkrati nepozabna pozornost. Zadnji oratorijski dan pa je bil kot vsako leto v mnogih otroških glavah najbolj težko pričakovan. Četrtek je bil namreč namenjen celodnevnemu izletu. Prijetno sončno vreme je vso pot spremljalo kar štiri avtobuse horjulskih otrok in animatorjev. Velika druščina je imela sprva ob vznožju planiških skakalnic priložnost opazovati dopoldanske treninge mladih slovenskih skakalcev, nato pa se je peš odpravila po dolini Tamar do kapelice, kjer je horjulski župnik opravil mašo v naravi. Zahvale so otroci izkoristili tudi za kratko obuditev spominov na lepo preživet oratorijski teden ter vse, ki so zanj zaslužni. Sledila je le še pot domov, z njo pa je odzvenela še zadnja oratorijska pesem, ostale pa so zgodbe prijateljstev, povezanosti ter nepozabnih doživetij tega poletja.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv, A. K.

 

ZAHVALA

Organizatorji oratorija se zahvaljujejo vsem donatorjem za njihove darove, in sicer podjetjem Metrel, Kovinos, Avto Rožnik, Fortrade, Stavbno ključavničarstvo Marija Okorn in Občini Horjul. Osnovni šoli Horjul, PGD Horjul, Prosvetnemu društvu Horjul, trgovini Mercator in vsem staršem oratorijcev pa izrekajo zahvalo, da so jim stopili naproti in pomagali, ko je bilo to potrebno.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij