Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

21. Kolesarska dirka na Koreno in 12. Gorski tek na Koreno

V Horjulu se je v soboto, 9. septembra, odvijala tradicionalna že 21. Kolesarska dirka na Koreno, ki po dveh desetletjih velja za precej znan dogodek na kolesarski sceni po celotni Sloveniji.

Kolesarski dirki se je tudi letos že dvanajsto leto zapored pridružil še Gorski tek na Koreno. Gre torej za zahteven preizkus, kjer se spopadeš z vzponom na Koreno tako peš kot s kolesom. Organizatorji KK Zapravljivček iz Horjula so letos našteli kar 90 prijav, od tega 11 na teku, 48 na kolesih ter 31 mladih kolesarjev na novem otroškem kronometru.

Najprej so se ob deveti uri zjutraj tekači pognali na progo, ki se je začela na asfaltni podlagi pri horjulski cerkvi, nato pa zavila na gozdno pot. Dolžina trase je merila 3 km, spopasti pa so se morali z višinsko razliko 373 metrov. V cilj na Koreni pri cerkvi so vsi uspešno pritekli in dokazali, da so prišli na dogodek dobro pripravljeni.

Ob 11. uri je sledila še druga faza duatlona  dirka s kolesom. Start te je bil na občinskem trgu v Horjulu, nato pa so se udeleženci podali na skupinsko vožnjo do letečega starta pri cerkvi v Horjulu. Spet je skupino do cilja vodil "fičo," ki se ga lahko nekateri spomnite iz starejših izvedb dirke na Koreno. Z obnovo tradicije je bilo na dirki čutiti nekoliko nostalgično vzdušje in občutek domačnosti, ki je v sodobnem športu vsekakor neprecenljiv. Rezultati tistih, ki so se preizkusili v obeh disciplinah  teku in kolesarjenju – so se sešteli v kategoriji DUATLON.

Vse to pa je še enkrat potrdilo, da sta Kolesarska dirka na Koreno in Gorski tek na Koreno dogodka, ki se s časom le še bogatita in utrjujeta svoj položaj v srcih vseh, ki si prizadevajo za šport, zdravje in druženje v naravi.

Letošnja novost je poleg otroškega kronometra še "pokal Horjulskega gamsa". Ker je rezultat precej odvisen od teže in višine tekmovalca, so pri razvrščanju uporabili posebno formulo. Čas tekmovalcev so delili z njihovo težo, rezultat pa predstavlja ’’Gamsjo Moč’’. To inovativno merjenje moči je naredilo tekmovanje v tem smislu bolj pošteno, saj zmaga tisti, ki resnično največ zmore. V tej kategoriji, kjer je sodelovalo kar 31 tekmovalcev, prvak prejme za eno leto prehodni Pokal Horjulskega Gamsa. Med ženskami je pokal prevzela Darja Trpin, ki je slavila tudi na kolesarski dirki, v moški konkurenci pa je pokal prejel Marko Trček.

Med kolesarji je bil v absolutni konkurenci najhitrejši Tilen Potisk pred Boštjanom Habičem in tretjeuvrščenim Matjažem Kregarjem.

Druga novost pa je torej kronometer za najmlajše tekmovalce. Ti so bili razdeljeni v starostne kategorije 15 let, 69 let in 1014 let. Za mlade kolesarje so pripravili tri različne trase glede na starost, odzivnost pa je bila ne glede na krstno izvedbo izjemna in nad pričakovanji. Prav vsak udeleženec je prejel zasluženo medaljo za svoj trud.

Kolesarska dirka na Koreno je torej dogodek, ki svojo bogato zgodovino nadgrajuje z novostmi, a se hkrati vrača k tradiciji, predvsem pa vse v občini spodbuja k zdravemu načinu življenja in aktivnim ukvarjanjem s športom vseh generacij.

Rezultate vseh tekmovanj si lahko ogledate na njihovi spletni strani www.zapravljivcek.si

 

Peter Kavčič

Foto: Arhiv KK Zapravljivček

Oglejte si tudi