Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
12°C
ČET.
23°C
11°C
Oceni objavo

Zvezna vaja na podjetje Huliot

V četrtek, 24. oktobra, pozno popoldne je zagorelo v enem od prostorov podjetja Huliot v Horjulu. Zahtevnega gašenja požara v podjetju, ki je vodilno proizvodno in distribucijsko podjetje v regiji na področju polimernih cevnih sistemov za nizke in visoke gradnje, so se v nekaj minutah lotili gasilci PGD Horjul, PGD Podolnica, PGD Vrzdenec, PGD Zaklanec in PGD Žažar iz Gasilske zveze Horjul.
Poveljnik Gasilske zveze Horjul Robert Kranjec, ki je vajo v organizaciji Gasilske zveze Horjul vodil, je povedal, da je bila vaja, ki sovpada z mesecem požarne varnosti, izpeljana na pobudo vodstva podjetja Huliot. Podjetje je namreč certificirano po standardih ISO 9001 (sistem vodenja kakovosti), ISO 14001 (sistem ravnanja z okoljem) in OHSAS 18001 (sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu). Slednja predpisujeta, da mora podjetje vzdrževati procese, potrebne za pripravo na morebitne izredne razmere. Vezano na to in na interna navodila ter politiko podjetja, ki postavlja skrb za varnost in zdravje zaposlenih na prvo mesto, izvajajo vaje za primer izrednih dogodkov, so pojasnili v podjetju. Sicer pa podjetje ves čas prijazno sodeluje z lokalno skupnostjo, posebej z gasilci. V podjetju je bilo septembra izvedeno gasilsko tekmovanje treh gasilskih zvez in podjetje je za ta namen prostor odstopilo gasilcem. Tokrat pa so scenarij gasilske vaje vodje gasilske zveze pripravili skupaj s strokovnim delavcem za področje varnosti pri delu ter požarne varnosti v podjetju Huliot. Ta je vajo tudi skrbno spremljal in je prvi podal informacijo o požaru na 112. Klicni center je nato alarmiral osrednjo enoto, PGD Horjul, ki je bila prva na prizorišču. Poveljnik GZ Horjul Kranjec je nato klicni center obvestil, naj pokličejo še preostala prostovoljna gasilska društva. Na kraju požara so bili poveljniki gasilskih društev s strani poveljnika gasilske zveze obveščeni o stanju na lokaciji, prav tako jim je ta določil tudi naloge in področja gašenja.

V akciji je sodelovalo 44 gasilcev, 8 gasilskih vozil in 3 ponesrečenci, potek pa so spremljali tudi nekateri zaposleni iz popoldanske izmene. "Ni bilo samo zanimivo, ampak tudi še kako prav, da smo imeli to vajo in se seznanili z nekaterimi možnimi nevarnostmi," je povedal eden od zaposlenih. Prav tako je vaja odgovornim pokazala, da potrebujejo nekaj izboljšav na področju evakuacije zaposlenih na zbirno mesto, so nam zaupali v podjetju ter izpostavili, da so na začetku novembra uspešno opravili presojo za vodenje sistemov za okolje ter varnost in zdravje pri delu ter tako prešli na novo izdajo standarda OHSAS 18001, in sicer ISO 45001. Direktorica podjetja Orit Schlesinger se je ob koncu gasilske vaje zahvalila vsem gasilcem in poveljnikom, ki so sodelovali pri vaji: "Hvala vam, da ste se bili pripravljeni udeležiti vaje. Upamo, da se kaj takega ne bo zgodilo, če pa, vemo, da smo v dobrih rokah." Vajo je pred postrojem vseh sodelujočih gasilcev pokomentiral tudi vodja intervencije, poveljnik Kranjec, ki je dejal, da je bila izvedba gasilske vaje uspešno zaključena, sicer ob nekaterih nepredvidljivih situacijah, ko sta na dan prišla iznajdljivost gasilcev ter njihovo znanje, ki je ob morebitnih intervencijah posebej dobrodošlo. Zahvalil se je vsem za udeležbo, posebej pa predstavnikom podjetja, ki se zavedajo pomembnosti preventive, na podlagi katere se lahko sproti in redno odpravlja pomanjkljivosti, s tem pa preprečuje morebitne neprijetne dogodke.

 

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi