Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Gasilci zavzeli Center starejših

Horjul – V Centru starejših Horjul je v začetku novembra potekala gasilska vaja, v kateri je sodelovala celotna Gasilska zveza Horjul, na pomoč pa so z avtolestvijo priskočili še gasilci z Vrhnike ter reševalci s Stare Vrhnike.
Gasilski pozivniki so se sprožili v vseh petih društvih znotraj Gasilske zveze Horjul – PGD Horjul, Podolnica, Vrzdenec, Zaklanec in Žažar, nanje pa se je odzvalo 72 prostovoljnih gasilcev. Ti so na vaji sodelovali z vso razpoložljivo tehniko in mehanizacijo, ki jo društva premorejo. Scenarij gasilske vaje je predvideval, da je požar izbruhnil v kuhinji ter v enem od oddelkov doma. Naloga gasilcev je bilo tako gašenje požara ter reševanje ujetih oseb, v sklopu katerega je potekala evakuacija dveh oskrbovancev in petih zaposlenih ter nekaj namišljenih ponesrečencev. Posebno zahtevno in zanimivo je bilo reševanje ponesrečencev iz tretjega nadstropja, potekalo je namreč s pomočjo avtolestve, ki so jo upravljali gasilci PGD Vrhnika. Ti so s tovrstno mehanizacijo Horjulu tudi najbližji in v primeru podobnega požara prvi, ki bi jih poklicali na pomoč.

Tokratni odzivni čas gasilcev je bil po besedah predsednika Gasilske zveze Horjul Ladislava Prebila dobrih 10 minut, kar pomeni, da so v tem času na kraj dogodka prihiteli vsi gasilci z vso razpoložljivo mehanizacijo. »Toda to je nerealen čas, v resnici bi zadeve potekale bistveno drugače,« je opomnil predsednik in dodal, da so tovrstne gasilske vaje odločilnega pomena za preizkus usposobljenosti gasilcev in opreme. Pojasnil je, da so gasilsko vajo tokrat organizirali predvsem z namenom, da se gasilci spoznajo s prostori doma starejših, evakuacijsko potjo, dvigalom in drugimi glavnimi prostori objekta, ki je eden najzahtevnejših v njihovem požarnem okolišu. Vajo je na prvi pogled ocenil kot uspešno in koristno, saj se je izkazalo, da gasilci za gašenje in reševanje v takšnem obsegu potrebujejo še več orodja in opreme, poleg tega so med vajo odkrili tudi več pogojno uporabnih hidrantov, ki jih bodo v prihodnje natančneje pregledali.

Vajo so si poleg mnogih krajanov ogledali tudi župan občine Janko Prebil, direktorica Centra starejših Horjul Slavi Kosec ter generalni direktor družine Deos Bojan Kranjc. Direktorica Centra starejših je ob tem izrazila zadovoljstvo, da so pripravili tako vajo, ter se horjulskim gasilcem zahvalila za njihovo požrtvovalnost in odgovornost, ki so jo še posebej občutili februarja, ko so se tudi v domu starejših borili z nepredvidljivimi posledicami žleda.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

 

Oglejte si tudi