Mojaobčina.si

Restavracija Landerik: poznate njenega šefa kuhinje?

V Stari Ljubljani, natančneje na Starem trgu, se nahaja restavracija poimenovana Landerik. Nenavadno ime, ki naj bi po ustaljeni razlagi bilo skovanka besede »land«, ki pomeni zemljo, pokrajino, in besede »rik«, ki označuje bogato in vplivno osebo. Njena notranjost je opremljena prijetno, barvito, a prefinjeno. Restavracijo je lani odprl Nejc Skubic, ki nam je verjetno bolj znan z reprezentančnih nogometnih zelenic. Landerikova vizija je s kombiniranjem lokalnih sestavin ustvariti sodoben poklon preteklosti, tradicionalnim slovenskim jedem in mejnikom kulturnega razvoja. Tako se je na njihovem meniju znašlo Dramilo, kot je poimenovana jed iz telečjih jetrc, pire krompirja z rjavim maslom in vložene čebule, in pa na primer Cvetje v jeseni, domač skutni štrukelj z dodatki. 

Obisk restavracije je po zaslugi arhitekturne dovršenosti prostora, prijaznega osebja in okusnih jedi izvrstna izkušnja. Ob našem obisku Landerika so se na krožniku znašli med drugim goveji tartar s čebulno majonezo, čebulo in z zakrknjenim rumenjakom, goveja pljučna s pečenim krompirjem, zelenjavo in čokolado in pa seveda šmorn. Zanimivo, atraktivno in najpomembnejše – okusno.

A ta članek ni namenjen le predstavitvi restavracije in povabilu, da jo obiščete, temveč predvsem izpostavitvi našega sokrajana in njegove kulinarične nadarjenosti, ki je bila v naši občini očitno razdeljena z radodarno roko. V vlogi šefa Landerikove kuhinje oz. glavnega chefa se je namreč znašel Izidor Kržišnik iz Rovta pri Zalogu. 28-letni Izidor kljub svoji mladosti uspešno vodi kuhinjo nove restavracije. Na svoji karierni poti je pridobil že številne dragocene izkušnje. V družbi Igorja Jagodica se je v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu izoblikoval v cenjenega in kreativnega chefa  »z glavo, polno sijajnih idej, in izkušnjami, ki omogočajo njihovo brezhibno izvedbo«, kot je zapisano na Landerikovi spletni strani. Stavek, ki zagotavlja, da bomo o Izidorju Kržišniku še slišali. 

 

L. R.

Obdobje: 01. 01. - 31. 12.
Trajanje: 2 min
Primerno za: Vse
Cena: od 110€

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi