Oceni objavo

Župan Franc Setnikar se je sestal z državnim sekretarjem za javno upravo Boštjanom Jambrovičem

Državni sekretar za javno upravo Boštjan Jambrovič je v okviru regijskega obiska Vlade RS v južnem delu Osrednjeslovenske statistične regije v petek, 1. 4. 2022, obiskal Občino Dobrova - Polhov Gradec in se sestal z županom Francem Setnikarjem.

Na delovnem sestanku je župan kot eno nujnejših problematik, ki jih je potrebno razrešiti v okviru vlade, izpostavil, da nekateri občani še vedno nimajo dostopa do interneta. Natančneje, okrog 300 naslovov se še vedno nahaja na območju t.i. ''belih lis'', kjer telekomunikacijsko omrežje še ni izgrajeno. Ena izmed značilnosti občine Dobrova - Polhov Gradec so namreč podeželska naselja, kjer je gostota poseljenosti manjša, a kot je poudaril župan, če želimo tam prebivalstvo ohraniti, jim moramo zagotoviti vsi potrebno infrastrukturo za normalno življenje; to pa vključuje tudi internet, kar se je izkazalo ključnega pomena v obdobju šolanja na daljavo.

Zato je župana zanimalo, na kakšen način bo Ministrstvo za javno upravo v prihodnje zagotovilo način za pokrivanje belih lih na območjih, kjer podjetja niso zainteresirana za gradnjo telekomunikacijskega omrežja in se zato tudi ne prijavljajo na tovrstne javne razpise. Državni sekretar je Občino pri reševanju te težave usmeril na službo vlade za digitalizacijo in poudaril, da gre za resen problem – sploh za občino, ki leži neposredno ob glavnem mestu.

Župan je sekretarju podal tudi pobudo za razširitev obsega delovanja Krajevnega urada Dobrova, saj je povpraševanje občanov za storitve krajevnega urada izredno veliko. Predlagal je podaljšanje uradnih ur krajevnega urada, s čimer bi številnim občanom omogočili opravljanje storitev na domačem uradu. Jambrovič je na to dodal, da so na podlagi vse večjih obremenitev upravnih enot in krajevnih uradov, sicer že povečali število delovnih mest na tem področju, redno skrbijo za izobraževanje in posodabljanje opreme, nedavno pa so na določenih upravnih enotah tudi podaljšali delovni čas.

Beseda je na sestanku tekla tudi o spremembam Zakona o financiranju občin in Zakona o finančni razbremenitvi občin, ki jih je župan pozdravil, saj je na njihov račun v občinskem proračunu ostalo več sredstev za izvedbo drugih projektov, predvsem na področju infrastrukture.

''Država se lahko razvija le na podlagi močne in urejene lokalne skupnosti,'' je še zaključil Franc Setnikar ter se Boštjanu Jambroviču zahvalil za obisk in njegov čas.


l.o.

Oglejte si tudi