Oceni objavo

Zlato priznanje godbi

Ko je v lanski jeseni prišel razpis Zveze slovenskih godb za 40. Tekmovanje slovenskih godb, so se godbenikom kar malo zasvetile oči. To pa še nismo poskusili! A že zahteve, kaj vse mora godba izpolnjevati za prijavo, so predsedniku godbe Borutu Dolinarju naredile sive lase. Za tekmovanje so namreč zelo strogi pogoji in tako lahko nastopajo samo redni člani tekmujoče godbe in le nekaj pomožnih glasbenikov, zraven pridejo še vsa dokazila, obsežna dokumentacija …

Priprave na tekmovanje so stekle kmalu po novem letu. Številne sekcijske vaje posameznih skupin glasbil so nakazale, da je godba tekmovanje vzela kot enega glavnih ciljev sezone. Ko se je bližal mesec maj se je število vaj samo povečevalo. Godbeniki so navajeni različnih slogov glasbe, a tekmovalne skladbe so nekaj povsem drugega. Zahtevni odseki, spreminjajoči ritmi, pogosto menjavanje tonalitete, ogromno glasbenega okrasja, dinamike …

Vendarle je prišel D-dan. V nedeljo 22. maja so se godbeniki odpravili z avtobusom v Krško. Po ogrevanju in skrbnemu uglaševanju je sledila še prijava, pregled članstva in že je prišel čas za nastop. Nekaj obiskovalcev in petčlanska mednarodna komisija. V dvorani vse tiho, godbeniki se pripravljajo. Prva ogrevalna skladba Ammerland je bila za spoznavanje dvorane. Sledil je obvezni del programa s skladbama Brookshire suite (skladatelj James Barnes) in Pod vrhovi: Pod Alpami, Pod Apenini (Skladatelj Tomaž Habe). Na koncu je sledila še skladba po lastnem izboru Oregon (skladatelj Jacob de Haan). Najdaljša in najbolj razburljiva skladba ni pustila nikogar hladnega.

Čeprav so godbeniki po odlični malici (hvala Piceriji Pr’ Prek!) že hiteli na naslednji nastop, so že popoldne izvedeli novico, da je Godba Dobrova - Polhov Gradec po mnenju komisije prejela 87 % točk in s tem Zlato priznanje v tretji kategoriji 40. Tekmovanja slovenskih godb. Res velika pohvala za godbenike in dirigenta Mateja Rihterja.

 

Ali se bo godba tudi prihodnje leto udeležila tekmovanja, še ni znano. Znano pa je, da bodo zadnjo skladbo s tekmovanja zaigrali tudi še na svojih nastopih. Do takrat si lahko posnetke pogledate na Facebook profilu Godbe Dobrova - Polhov Gradec in Zveze slovenskih godb.

 

Janez Dolinar

Oglejte si tudi