Oceni objavo

Z Bownovo terapijo do zdravja in življenja brez bolečin

Sodobna medicina marsikomu dobesedno reši življenje, toda vse bolj se zavedamo, da se splača živeti bolj zdravo in si pri zdravstvenih težavah pomagati sam kolikor je mogoče. Zdravje vpliva na kakovost našega življenja, žal pa se vse prevečkrat zavemo kakšna vrednota je, ko ga izgubimo in zbolimo ali čutimo nenehne bolečine. Morda se premalo zavedamo, a v resnici za svoje zdravje lahko največ naredimo prav mi sami oziroma se obrnemo na strokovno pomoč.

Morda se sliši nenavadno, toda dotik in pravilen pritisk na določene točke na telesu lahko sproži procese v nas, ki privedejo tako k boljšemu počutju kot tudi k izboljšanju zdravja. Ne glede na starost ali vrsto težave Bownova terapija prinaša olajšanje po več letih kronične bolečine ali napačnih diagnoz, saj v telesu vzpostavi ravnovesje.

Kaj pravzaprav je Bownova terapija?

Sandra Kozjek, ki se že vrsto let ukvarja s to terapijo, pojasnjuje: "Gre za nežno in edinstveno manualno tehniko, pri kateri terapevt stimulira telo tako fizično kot energijsko. S prsti izvaja tako imenovane Bownove poteze, ki predstavljajo osnovo terapije. Z izvajanjem potez na specifičnih lokacijah na mišicah, fasciji, sklepih, tetivah in posredno živčnih ovojnicah se sproži proces samouravnavanja in samozdravljenja. Te poteze hitro izzovejo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Prične se vzpostavljati ravnovesje na mišičnem, nevrološkem, hormonalnem, limfnem in energetskem sistemu."

Terapija je blagodejna in varna, zato jo lahko uporabimo pri vseh starostnih skupinah, od novorojenčkov do starejših z različnimi težavami ter pri športnikih in nosečnicah. Pri svojem delu je Sandra pomagala mnogim, ko našteje glavna področja, ki jih Bownova terapija pozdravi pa so:  bolečine v hrbtenici, išias, bolečine v vratu, pri težavah s sklepi, zamrznjena rama in teniški komolec. Uspešna je tudi pri težavah pacientov s športnimi poškodbami, bolečinami v čeljustnem sklepu, vrtoglavicah, zvonenju v ušesih, akutni in kronični utrujenosti ter stresu, glavobolih, migrenah, menstrualnih motnjah in bolečinah, menopavzi (motnje spanja, vročinski oblivi), rehabilitacijah po operacijah, motnjah v dihalnem in prebavnem sistemu, duševnih napetostih, blažjih depresijah, anksioznostih, nevrodegenerativnih obolenjih (Multipla skleroza, Parkinsonova bolezen), pri težavah v nosečnosti (bolečine v križu, zatekanje nog, zgaga, slabost). Bownova terapevtka Sandra dodaja, da s terapijo lahko pomaga tudi pri dojenčkih, ki jih mučijo kolike-krči, refluks in razvojne motnje ter travmatično rojstvo. Kadar ni infekcij in fizičnih blokad, lahko pomaga tudi pri težavah z neplodnostjo.  

Zgovorne izkušnje strank

Tu je tudi nekaj konkretnih primerov, da si boste lahko lažje predstavljali, kako lahko Bownova terapija pomaga rešiti različne zdravstvene težave. Sandra Kozjek opisuje primere:

Išias

»Primer stranke, ki je imela hude bolečine v križu, ki so se širile v levo nogo. Začelo se je z rahlim mravljinčenjem, potem pa se je to spremenilo v hudo bolečino, ki je stranko ovirala pri vsakodnevnih opravilih. Na koncu je bilo že tako hudo, da se ni mogla več obračati v postelji. Prvo terapijo sva izvedli v sedečem položaju, saj se stranka ni mogla uleči na masažno mizo. Do druge terapije so bolečine toliko pojenjale, da se je lahko normalno ulegla. Po petih terapijah je bolečina izzvenela in stranka se je lahko normalno premikala. Ob hudih naporih jo telo še vedno opozori, ampak z rednim obiskovanjem Bownove terapije se stanje hitreje izboljša.«

Zlom kolka

»Po rehabilitaciji zlomljenega kolka v toplicah in ambulantni fizioterapiji je pacientka še vedno šepala in imela hude bolečine v hrbtu. Prišla je k meni na Bownovo terapijo. Naredili sva meritve in ugotovili, da je imela eno nogo krajšo za 1,5 cm. Po prvi terapiji je imela dva dni hudo reakcijo, noga je bila vroča in boleča. Potem pa se je stanje začelo izboljševati – iz terapije v terapijo je lažje hodila in bolečine v križu so počasi izzvenele. Po peti terapiji so meritve pokazale, da sta se nogi poravnali in tudi zakrčenosti mišic v hrbtenici ni bilo več. Bolečine so izginile. Stranka lahko sedaj prehodi daljše razdalje brez šepanja.«

Krči in zakrčenost vratu pri dojenčku

»Dojenčica, stara 3 tedne, je imela bolečine v vratu (posledica težkega poroda) in hude krčke. Zaradi zakrčenosti mišic v vratu, glavice ni obračala v obe smeri. Ko smo sprostili vratne mišice je začela glavico obračati v obe smeri. Po tretji terapiji so izzveneli tudi krčki.«

To je le nekaj primerov, ko je terapevtka Sandra s svojim delom in znanjem pomagala ljudem, ki so jo obiskali na terapijah v Dvoru pri Polhovem Gradcu. »Zdravje je naše največje bogastvo,« pravi pogosto slišani slovenski rek. Vendar se njegovega pomena pogosto zavemo šele, ko začutimo njegovo odsotnost, zbolimo ali se srečamo z raznimi bolečinami svojega telesa. Ljudje še vedno prepogosto posegamo po izdelkih, ki največkrat le kratkoročno zdravijo. V resnici pa imamo danes mnogo več izbire kot nekoč. Med te, bolj učinkovite in zadovoljujoče metode, ki jih moramo le spoznati in jim dati priložnost, sodi tudi Bownova terapija.

Čeprav se je izkazalo, da lahko pomaga tudi pri zelo težkih primerih, je preventiva še vedno najboljša pot do zdravja. Zakaj pa ne bi sebi ali svojim najbližjim nudili sproščujoče terapije in s tem naredili nekaj zase oziroma za najbližje? Ker smo tik pred prazničnim decembrom, časom obdarovanj, pa lahko kot darilo podarite tudi darilni bon za Bownovo terapijo. Za vse dodatne informacije o Bownovi terapiji in načinih, kako vam lahko pomaga, se lahko obrnete na Sandro Kozjek, ki jo dobite na telefonski številki 041/516-086 oziroma v masažnem salonu v Dvoru pri Polhovem Gradcu.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi