Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Vnetje zunanjega sluhovoda pri psih

Pozdravljeni, pišem vam v zvezi našo dve leti staro zlato prinašalko, ki ima že približno pol leta težave z vnetjem obeh ušes. Veterinar nam je sprva predpisal kapljice, ki smo ji jih dajali 14 dni. Medtem se je stanje nekoliko izboljšalo, vendar se je poslabšalo kmalu zatem, ko smo z njimi prenehali. Sledila je še terapija s tabletami antibiotikov. Vse to smo sedaj že večkrat ponovili, vendar je vsakič isto; za nekaj časa se stanje nekoliko izboljša, potem pa se spet poslabša. Prijazno vas prosim za nasvet kako bi ji lahko še pomagali. Najlepša hvala in lep pozdrav. Marjeta

Spoštovani,

najlepša hvala za natančen opis vašega problema. Vnetje ušes je pri psih zelo pogost pojav. V vašem primeru gre očitno že za kroničen proces pri katerem je ponavadi prisoten več kot en vzročni dejavnik, se pravi, da se za bakterijsko okužbo "skriva" glavni dejavnik, ki omogoča razrast bakterij. Najpogostejši glavni dejavniki vnetja sluhovoda pri psih so alergija na hrano, preobčutljivost na določene snovi iz okolja, ušesni zajedavci (garje) in tujki (npr. semena trav). Posledično pride do bakterijske infekcije sluhovoda kateri se pogosto pridruži še infekcija s kvasovko, ki jo sicer najdemo tudi v zdravih sluhovodih psov. Ko psu dajemo antibiotike se tako za nekaj časa stanje izboljša, ko pa prenehamo s terapijo, se stanje zopet poslabša. Zato je zelo pomembno, da poleg zdravljenja z antibiotiki ugotovimo in  odpravimo vzrok nastanka vnetja. Ob tem se moramo zavedati, da pasemska nagnjenost oz. visoka vlaga v sluhovodih zaradi visečih uhljev (zlati prinašalci, pudlji, labradorci, kokeršpanjeli,..), prekomerno izločanje ušesnega masla in prekomerna rast dlak v sluhovodu, največkrat pripomorejo k nastanku vnetja le ob sočasni prisotnosti enega od glavnih vzrokov, ki sem jih navedla zgoraj. 

Lastniki psov se pogosto sprašujejo kako bodo opazili, če bo imel pes vnetje sluhovoda. Glavni znaki vnetja zunanjega sluhovoda pri psih je praskanje po ušesih, držanje glave postrani, stresanje z glavo, umazani sluhovodi, neprijeten vonj iz ušesa. Če se vnetje zunanjega sluhovoda ne zdravi, lahko pride do vnetja srednjega in notranjega ušesa, ki pa je že precej bolj resno stanje.

Za preprečevanje vnetja sluhovoda in za zgodnje odkrivanje bolezenskega stanja je pomembno, da redno pregledujemo ušesa naših psov. Če je dlak, ki rastejo iz sluhovoda veliko jih samo pristrižemo, da omogočimo lažje zračenje sluhovoda. Puljenje dlak iz sluhovoda se odsvetuje. Prav tako redno čiščenje sluhovoda praviloma ni potrebno, razen pri posameznih psih s prekomernim izločanjem ušesnega masla, močno poraščenimi sluhovodi in prisotnostjo prekomerne vlage v ušesu zaradi visečih uhljev. Redno lahko pri psih čistimo samo t.i. ušesno školjko. Globlje v sluhovod sami ne smemo segati, še posebno ne z vatiranimi paličicami. Če opazimo rdečino, oteklino ali pa celo izcedek iz sluhovoda, moramo psa takoj peljati do veterinarja.
V vašem primeru gospa Marjeta, vam svetujem, da še enkrat opravite natančen pregled pri veterinarju in se posvetujete z njim glede možnih vzrokov, ki povzročajo ponavljajoča se vnetja sluhovodov pri vaši psički in jih nato poskušate odpraviti. Po mojih izkušnjah pa gre v primerih, kot ste ga opisali vi, največkrat za preobčutljivost na določeno vrsto hrane. Pri tem je ključnega pomena, da čim prej preidete na dietno prehrano, ki jo lahko pripravljate sami ali pa kupite že pripravljeno dieto pri veterinarju. Zelo je  pomembno, da poleg dietne prehrane psu ne dodajate nobenih drugih priboljškov, saj lahko že en sam košček druge hrane povzroči reakcijo, ki bo trajala še tri do šest tednov. Šele ko boste z dieto vztrajali najmanj mesec in pol, boste lahko dokončno izključili ali potrdili alergijo na hrano kot glavni vzrok ponavljajočih se vnetij sluhovodov pri vaši psički.

Pri reševanju vašega problema bo ključnega pomena doslednost in vztrajnost, ki pa ju je pri psih in njihovih prepričljivih pogledih ob dišeči hrani, pogosto zelo težko doseči.

Srečno!

 

Za vprašanja lahko pišete na naslov: Najbolj pasji salon, Cankarjev trg 7, 1360 Vrhnika ali pa pokličete na telefonsko številko: 031/34-34-53.

Oglejte si tudi