Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Dišalo je po mesnatem

Dvor pri Polhovem Gradcu, 13. april – V dvorani gasilskega doma je v organizaciji Turističnega društva Veternik drugo leto zapored potekala salamijada. Med osemnajstimi salamami je komisija izbrala najboljšo klasično in najboljšo divjačinsko salamo.
Dva dni so iz dvorane gasilskega doma prihajale za ta prostor zelo neobičajne vonjave. Tokrat ni dišalo po dimu, temveč po mesnatih izdelkih.

V petek zvečer so na kraju dogodka zbirali salame, ki so jih prinašali ljudje iz okoliških krajev. Večinoma so sodelovali tisti, ki so se na izboru za najboljšo salamo med seboj pomerili že lani. Ti so se prepričali o tem, ali so lastnosti salam letos kaj izboljšali. Nekaj pa je bilo tudi takšnih, ki so se preizkusa kakovosti domačih salam udeležili prvič. Vsaka salama je glede na žreb lastnika dobila svojo številko in anonimnost je bila v polnosti zagotovljena vse do razglasitve rezultatov. V soboto dopoldne je bilo že vse pripravljeno za zasedanje tričlanske strokovne komisije. Ocenjevalno komisijo so sestavljali predsednik Milan Velkovrh, ki ima pridobljen certifikat za ocenjevanje suhomesnatih izdelkov, ter člana Tatjana Vukovič in Boštjan Petruša, oba diplomanta živilske tehnologije. Glede na svoje izkušnje in stroko so vsak zase salamam odgovorno dodeljevali ocene. Vsaka salama se je ocenjevala individualno in v celoti, in sicer glede na zunanji videz, sestavo in barvo prereza, vonj ter okus. Naloga komisije, katere člani pri ocenjevanju med seboj niso sodelovali, temveč so ocene zapisovali individualno, je bila izjemno težka, saj so imele na splošno vse salame lepo barvo in obliko ter prijeten vonj. Komisija je potrebovala dobri dve uri, da je ocenila vseh osemnajst vzorcev, seštela točke ter določila zmagovalno številko, za katero se je ime lastnika skrivalo vse do večerne razglasitve. Po tretji uri pa so se brusili noži, ki so rezali preostanke tekmovalnih salam, pokusili pa so jih obiskovalci oziroma degustatorji. Da so se okusi lažje ločili, je poskrbela kakšna rezina sira ali domačega kruha, ki so ga spekle gospodinje Turističnega društva Veternik. Da je hrana še bolj teknila, pa je poskrbela kapljica pijače, za katero je bilo prav tako poskrbljeno.

Sproščeno druženje pa se je začelo šele po razglasitvi rezultatov. Mojca Černe, predsednica TD Veternik, je čestitala prav vsem udeležencem, nagrado in priznanje pa je skupaj z Milanom Velkovrhom, predsednikom ocenjevalne komisije, izročila le najboljšim. V kategoriji klasične salame je letos zmagala salama Roka Riharja, na drugo mesto se je uvrstila salama Kristine Vrhovec, na tretje mesto pa salama Petra Novaka. V kategoriji divjačinskih salam si je največ točk prislužila salama Aljaža Klemna, druga je bila salama Tonija Mihevca, tretja pa salama Štefana Novaka. Anonimnost ob razglasitvi torej ni bila več potrebna, vsi obiskovalci pa so lahko najboljše, zmagovalne salame tudi pokusili.

Prijetno druženje se je nekaj časa še nadaljevalo, potem pa so obiskovalci in organizatorji z dobrim okusom zapustili prostor dogodka. Ostal je le še prijeten vonj, ki pa se bo tod znova pojavil naslednje leto.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi