Oceni objavo

V Polhovem Gradcu jeseni nov zdravnik, na Dobrovi pa novi ambulantni prostori

Pomanjkanje družinskih zdravnikov in dolge čakalne dobe za zdravniško obravnavo so državni problem, ki pa ga občutimo tudi v občini Dobrova - Polhov Gradec. Občina je na izraženo potrebno prebivalcev po dodatnem zdravniku uspešno odgovorila v sodelovanju z državo, saj na podlagi nedavno prejete odločbe Ministrstva za zdravje nov zdravnik družinske medicine letos prihaja v Polhov Gradec.

 

V pripravi je javni razpis za podelitev koncesije novemu zdravniku ali zdravnici

Občini Dobrova - Polhov Gradec je bilo s Splošnim dogovorom za pogodbeno leto 2022 dodeljenega 0,5 tima za splošno ambulanto oz. ambulanto družinske medicine od 1. 10. 2021 dalje. Na zadnji seji občinskega sveta je bil že sprejet Odlok o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti v Občini Dobrova - Polhov Gradec, na podlagi katerega bo novemu zdravniku ali zdravnici lahko podeljena koncesija v postopku javnega razpisa, ki je trenutno v pripravi.

Lokalne skupnosti so dolžne zagotavljati primarno zdravstveno dejavnost, ki pa jo lahko opravljajo ali javni zdravstveni zavodi ali pa zasebni izvajalci s koncesijo. Ker Zdravstveni dom Ljubljana ne more zagotoviti izvajanja programa v naših krajih, bo Občina podelila koncesijo ter tako zagotovila prihod dodatnega zdravnika. 

Več prebivalcev – večja potreba po zdravniku

Novi zdravnik bo svoje delo predvidoma začel opravljati jeseni 2022 v Polhovem Gradcu. Dodaten, četrti zdravnik družinske medicine v naši občini bo pomembno prispeval h kakovostnemu izvajanju storitev javnega zdravja v občini, saj so obstoječe ambulante v naši občini trenutno močno obremenjene in zasedene.

V Občini Dobrova - Polhov Gradec po zadnjih podatkih prebiva 6.077 odraslih, ki so stari 19 let ali več. V vseh ambulantah družinske medicine na območju naše občine pa je skupno opredeljenih 5.508 oseb. Pri tem pa je potrebno upoštevati, da tu ne gre le za naše občane, temveč tudi velik odstotek oseb s stalnim prebivališčem v drugih slovenskih občinah, saj zakonodaja pacientom dopušča, da si izberejo osebnega zdravnika ne glede na kraj bivanja.

Zaradi večanja števila prebivalstva pa se je povečala tudi potreba po zdravnikih. Po podatkih Statističnega urada RS se je število prebivalcev v občini Dobrova - Polhov Gradec med leti 2015 in 2020 povečalo za 3 %, v tem obdobju je bil zaznan tudi pozitiven naravni in selitveni prirast, v letu 2021 pa je število prebivalcev narastlo na 7.843. Občani si želijo opravljati zdravstvene storitve v svojem domačem kraju.

Na Dobrovi poteka prenova prostorov za selitev ambulante družinske medicine

Občina Dobrova - Polhov Gradec poskuša zagotoviti zadostne prostorske kapacitete glede na potrebe zdravnikov, omogočiti ustrezne delovne pogoje za zaposlene, občanom nuditi enake pogoje za zadovoljitev skupnih potreb v skladu z razvojnimi cilji države na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in hkrati ustrezati strokovnim standardom ter razvojnim smernicam. Zato na Dobrovi te tedne poteka urejanje novih prostorov za Ambulanto družinske medicine Neli Grosek, dr. med. spec., ki se bo sicer tudi po zaključenih delih nahajala na naslovu Ulica Vladimirja Dolničarja 11; zaenkrat se bo preselila le nadstropje višje.

 

 

L. O.

Oglejte si tudi