Oceni objavo

V Dolenji vasi in na Šujici so protipoplavne ureditve zaključene, gradbeni stroji pa se selijo v Polhov Gradec

Projekt Protipoplavna ureditev porečja Gradaščice je projekt Direkcije RS za vode, ki v Etapi 1B v naši občini ureja porečje Gradaščice v Dolenji vasi, porečji Božne in Male vode v Polhovem Gradcu ter porečje Gradaščice na Šujici, z vsemi spremljajočimi ureditvami. Skupna vrednost celotnih del na območju občine Dobrova - Polhov Gradec, s katerimi se izboljšuje poplavna varnost naših krajev, znaša skoraj 3 milijone evrov. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz kohezijskega sklada.

V Dolenji vasi je bil na sotočju Gradaščice in Prosce letos izveden zaključek del

Območje Dolenje vasi je bilo ob nastopu visokih voda poplavno ogroženo, kljub protipoplavnem nasipu, ki je bil izveden pred leti. Z urejanjem porečja Gradaščice v Dolenji vasi je Direkcija RS za vode v sodelovanju s pogodbenim izvajalcem Inkaing d.o.o. nato pričela v lanskem letu, letos pa je sledil le še zaključek del. Skupna pogodbena vrednost protipoplavnih ukrepov na območju Dolenje vasi je znašala dobrih 106 tisoč evrov. Protipoplavni ukrepi in ureditve so obsegale povišanje in podaljšanje obstoječega protipoplavnega nasipa na desnem bregu Gradaščice (zdaj meri 240 metrov, visok pa je 1,5 metra), njegovo zatravitev in gradnjo prepustov. V sklopu projekta sta bila prestavljena telekomunikacijski vod in omarica prižigališča javne razsvetljave. Izvedla pa se je tudi zamenjava in zaščita vodovoda na obravnavanem odseku.

Na Šujici sočasno zamenjan tudi del plinovoda in vodovoda

Podjetje Inkaing d.o.o. je v letošnjem letu nato nadaljevalo s protipoplavnimi ureditvami Gradaščice, in sicer na Šujici. Po slabem letu so gradbena dela na Šujici zaključena. Protipoplavne ureditve, ki so povečale poplavno varnost tamkajšnjih  poseljenih območij, so potekale na dveh odsekih, skupaj dolgih 740 metrov. Izvedena je bila poglobitev struge, utrditev oz. zavarovanje brežin, izgradnja talnih in krilnih pragov, izgradnja protipoplavnega nasipa, izgradnja mostu čez potok Krnica, obnova stopnic za dostop do reke, ureditev izpusta iz čistilne naprave, izgradnja vodomerne postaje in druge manjše ureditve. Posegi v strugo so izboljšali pretočnost Gradaščice, izgradnja nasipov na brežinah pa bo v primeru visokih voda odslej preprečevala izlivanje vode na poseljena območja. Izvedena je bila tudi prestavitev obstoječega plinovoda v bližini mosta na cesti Šujica–Hruševo ter na enem odseku rekonstrukcija obstoječega plinovoda. Sočasno je na Šujici potekala tudi zamenjava dela vodovodnega sistema Dobrova, ki poteka v strugi Gradaščice, pod mostom na regionalni cesti. Nadomestil ga je nov vodovod, ki je bil hkrati tudi poglobljen 1,3 metra pod dno struge. Obnovitvena dela so razbremenila celotni vodovodni sistem Dobrova.

Številni ukrepi tudi v Polhovem Gradcu

Dela na Šujici so zaključena, po pridobitvi gradbenega dovoljenja, pa se bodo gradbeni stroji preselili v Polhov Gradec. V Polhovem Gradcu bo izvedena ureditev Božne in Male vode. Izvajalec bo med drugim poskrbel za poglobitev strug, nov oz. povišan protipoplavni nasip, povišan protipoplavni zid ob stanovanjskih objektih in druga ureditvena dela. V središču Polhovega Gradca pa bo izvedena sanacija zidov na obeh straneh rečne struge in poglobitev struge. O ureditvah v Polhovem Gradcu bomo podrobneje poročali še v prihodnjih mesecih.

Državna Uredba o državnem prostorskem načrtu za zagotavljanje poplavne varnosti jugozahodnega dela Ljubljane in naselij v občini Dobrova - Polhov Gradec pa investitorja zavezuje tudi k drugim protipoplavnim ureditvam na območju naše občine, predvsem pri hudourniških pritokih v zaledju Gradaščice in pri delu Gradaščice od Polhovega Gradca do Dobrove, kot so na primer sanacija zajed v Potrebuježevem in Jernejčkovem grabnu, obnova pregrade na Ilovem grabnu in čiščenje naplavin in odvečne rasti v strugi Gradaščice. Nekatere so bile v preteklem letu že izvedene.



L. O.

Oglejte si tudi