Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Prava smučarska sezona se šele začenja

Mesec januar se počasi bliža koncu, mi pa smo komaj vstopili in občutili pravo zimsko idilo. Zato se tudi šentjoško smučišče ne more pohvaliti z dobrim začetkom smučarske sezone. Vendar vse kaže, da za ljubitelje zimskih športov prava sezona šele prihaja.
Šentjoško smučišče šteje v letošnji sezoni bore malo obratovalnih dni. Mala žičnica je delovala devetkrat, velika pa le petkrat. Zelo žalostno bi bilo, če bi se decembrska vremenska karta ponovila tudi v januarju. Začetek je bil sicer tej zelo podoben, vendar je v drugi polovici na srečo postreglo s tolikšno pošiljko snega, da se je oddolžilo še za pretekli mesec. Tudi sezona smučanja se lahko potemtakem zavleče še v pomladne mesece, če le bodo tudi temperature dovolj nizke. Tega pa si prav gotovo želijo ne le smučarski in boardarski navdušenci, pač pa tudi člani ŠD Šentjošt, ki se vsako leto trudijo pripraviti smučišče na Šentjoštu kar se da optimalno.

»Druženje, predvsem pa želje, da smučarija v Šentjoštu ostane, saj ima ta že res dolgo in lepo tradicijo, seveda pa tudi zadovoljni starši in novi nadobudni smučarji«, to so po besedah Roberta Oblaka glavni razlogi, da smučišče še vedno živi, pravzaprav to še dobiva na prepoznavnosti in veljavi. Mnoga manjša okoliška smučišča (Horjul, Žažar, Ulovka, Skirca, Logatec, Žiri)  so v preteklih sezonah zaprla vrata. Ne le spreminjajoči vremenski pogoji, ki iz leta v leto prispevajo manjšo količino naravnega snega, pač pa predvsem zakonodaja je tisti trn v peti vsem malim smučiščem. Ne glede na velikost in kapaciteto smučišča zakonodaja namreč obravnava vse enako. Vsi potrebujejo velik kader (smučišče Šentjošt z dvema žičnicama potrebuje za obratovanje vodjo obratovanja, nadzornika, strojnika, dva strežnika, reševalca ter za vse še njihovo zamenjavo), ki se mora iz leta v leto dodatno izobraževati in obnavljati licence. Glede na to, da ŠD Šentjošt razpolaga s 64 člani, ki so službeno ali šolo obvezni, si morajo ti za izobraževanja vzeti dopuste, poleg tega pa ga v večini tudi finančno krijejo sami. Poleg ustrezno usposobljenega osebja so redni in zelo strogi tudi pregledi različnih naprav na smučišču, ki prav tako zahtevajo visoke, za majhno smučišče enormne zneske. Eden takšnih jih čaka v letu 2014, ta bo stal okrog 18.000 evrov. Na kakšen način bodo k temu pristopili še ne vedo, vendar pa bodo o tem morali začeti razmišljati kmalu. V želji, da bi mala smučišča dosegla svoj status, ki bi jih obravnaval njim primerno, so ta ustanovila neformalno združenje malih žičničarjev, ki mu prisostvuje tudi Robert Oblak – vodja smučarske sekcije ŠD Šentjošt. O zgoraj naštetih in podobnih problemih so sicer poročali pristojnemu ministrstvu, na katerega so naslovili tudi pobude in predloge, sedaj pa čakajo na njihov odgovor.

Smučišče Šentjošt vse zakonske standarde in normative vzorno izpolnjuje, to pa predvsem po zaslugi vestnih in zainteresiranih članov. Ne le da vzdržujejo svoj obstoječi kader prostovoljnih delavcev, pridno skrbijo in izobražujejo tudi bodočega. Letos so izobrazili kar 14 novih strežnikov, 3 nove vaditelje, ki bodo poleg že šestih obstoječih še povečali kvaliteto in pogostost tečajev smučanja. V lanskem letu se lahko pohvalijo z izvedenimi osmimi termini tečajev začetnega smučanja, kar je dalo 158 novih smučarjev. Poleg teh so individualno izšolali še 78 tečajnikov. Tudi za letos načrtujejo tečaje, v vrsti stoji že 34 kandidatov začetnikov. In vsi, ki bi prav tako želeli biti med njimi, se lahko nanj še prijavite, in sicer prijavnico z vsemi napotki in informacijami najdete na spletni strani društva http://www.stjost.si/~sd/. Skupine tečajnikov na Šentjoštu so zelo majhne, pristop učitelja smučanja k tečajniku je neposreden in skoraj individualen, zato je rezultat neprimerno boljši kot bi bil podoben tečaj na večjih smučiščih. Poleg tega pa je tu tudi deloma položen teren ob mali žičnici, ki je povsem pisan na smuči začetnikom. Mnoge prednosti smučišča Šentjošt so že odkrile in spoznale nekatere šole in vrtci od blizu in daleč, ki so in še bodo tu organizirale športne dneve,  šole v naravi ter tečaje smučanja. Zadnji dve sezoni pa tečaje izvajajo tudi v sodelovanju  s šolo smučanja SKI-RACE Krvavec, s katerimi si izmenjujejo izkušnje, se skupaj izobražujejo in opravljajo obnovitvene tečaje.

»Izučeni smučarji so naši potencialni tekmovalci, zato je pomembno, da jih izšolamo čim več«, je povedal Robert. Tekmovanja so poleg tečajev prav tako pomembna točka njihovega programa dela. Nočni slalom in veleslalom ter veleslalom hribov in dolin so že tradicionalni in utečeni projekti. Prav tako tudi Fischerjev večer, kakor ga poimenujejo, na katerem imajo obiskovalci možnost preizkusiti različne modele smuči omenjene znamke, tudi tekmovalne in tiste najnovejše. Poleg dogodkov na smučišču pa že nekaj let zapored prirejajo sejem rabljene smučarske opreme, ki je vsako leto bolje obiskan.

Vsak tak dogodek pa v kraj pripelje številne obiskovalce in potemtakem tudi avtomobile, ki jim je potrebno zagotoviti parkirišče. V lepih dneh, posebej ob vikendih ter ob drugih prireditvah, ko je teh veliko, se organizatorji srečujejo s problematiko pomanjkanja parkirišč. Po mnenju Roberta tu ne gre za nerešljiv problem, ki se bo najverjetneje lahko rešil z gradnjo novega župnišča. »Stara lokacija bi tako lahko omogočila dodatna parkirišča, tudi za smučarje« nam zaupa. Težje izvedljiva je izgradnja bazena, iz katerega bi se črpala voda za umetno zasneževanje. »Ta pridobitev zaenkrat ostaja le v planu, saj bi s trenutno možnimi lokacijami šlo za prevelik poseg v naravo« razloži. Sicer pa bi z bazenom lahko potekalo umetno zasneževanje skozi ves dan, ob predpostavki optimalnih temperatur in vlage. K večjemu številu obratovalnih dni smučišča bi poleg naštetega veliko prispeval tudi nakup dodatnega snežnega topa, ki pa zaenkrat ostaja le želja članov.

Prav je, da so želje in ideje za prihodnost pri članih ŠD Šentjošt še naprej prisotne, saj prav te ustvarjajo in dajejo smisel, voljo, motivacije in željo za delo še naprej.

 

Nadja Prosen Verbič

 

 

Robert Oblak se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem članom društva ter drugim, ki za delovanje in obratovanje smučišča prispevajo svoj prosti čas, znanje, voljo in energijo. Tu pa velja dodati, da je eden izmed najbolj zaslužnih za tako uspešno delo prav on sam, zato velja zahvala tudi njemu.

 

Oglejte si tudi