Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Solidarnost, skupnost in povezanost kot rdeča nit proslave ob državnem prazniku

V soboto, 23. decembra 2023, je v športni dvorani Dobrova potekala občinska prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije. Številne občane, slavnostnega govornika gospoda Boruta Pahorja in druge obiskovalce proslave je v polni dvorani sprejel gostitelj, župan Jure Dolinar, skupaj s podžupanjama Ano Oblak in Ireno Bačlija Brajnik.

»Kakšno leto je za nami!« so besede, s katerimi je župan Jure Dolinar po uvodnem pozdravu pričel svoj nagovor vseh prisotnih. Kot je izpostavil, je bilo lepo, igrivo, zanimivo in pa tudi težko, kajti vsi se še prav dobro spominjamo avgustovskih dni, ko so nam življenje na novo krojile poplave neizmernih razsežnosti. »Naše odločitve, tako kot odločitev pred 33 leti za samostojno Slovenijo, oblikujejo zgodovino. Tako kot naše odločitve pa so del zgodovine tudi naravni dogodki.« Izpostavil je, da je bilo leto 2023 leto velikih ciljev, ki so bili v veliki meri uspešno doseženi, vendar pa so v njih žal posegle naravne nesreče, na katere nimamo vpliva. »Kljub temu da imamo načrte, plane, pa nikoli ne vemo, kaj lahko pričakujemo. Zato moramo biti pripravljeni na vse.« V nadaljevanju je podal pregled leta skozi številne projekte in aktivnosti Občine Dobrova - Polhov Gradec in ponovno pokazal, da je bilo letošnje leto res pestro. Zahvalil pa se je vsem, ki so s svojim delom prispevali k obuditvi občine na vseh področjih, ter zaključil s prazničnim voščilom.

Slavnostni govornik Borut Pahor, nekdanji predsednik Republike Slovenije, ki so ga obiskovalci prireditve izredno toplo sprejeli, je v nadaljevanju nagovoril vse zbrane ter v prvi vrsti poudaril veselje in srečo, ki smo jo čutili ob osamosvojitvi. »Ko gledamo nazaj, se nam zdi, da nam je tedaj uspelo nemogoče in se je zgodil čudež. Pa ni bil čudež, bili smo mi, ljudje. Imeli smo skrbi, strahove, dvome, ampak imeli smo tudi sanje in svojo vizijo.« Poudaril je, da se je slovenski narod uspešno osamosvojil zaradi svoje enotnosti, poguma in neomajnosti. V govoru pa se je dotaknil tudi tega, kakšno zapuščino predajamo mlajšim generacijam. »Otroški glas opominja, da tukaj odrašča nova generacija, ki bo skozi svoje oči videla tisti svet, ki ga mi danes ne zmoremo, ne znamo. A dolžni smo poskrbeli, da bo dovolj prostora za dialog, spoštovanje in vključevanje, tudi če ne bomo enotni. /…/ Ustvarili smo si dom, ki je dober in dobrodošel za vse. Vsi smo odgovorni zanj. Poskrbeti pa moramo, da je naš dom narodne in državljanske skupnosti povezan, tudi če mislimo različno. Če bomo imeli občutek, da smo del skupnosti, ki se lahko bori tudi z najtežjimi problemi, potem naših otrok ne bo strah za njihovo prihodnost.«

Ozrli smo se tako v prihodnost ter tudi v preteklost in preteklo leto. Leto 2023 se bo v zgodovino zapisalo kot leto katastrofalnih poplav. Zato se jim tudi na prireditvi ob zaključku leta nismo mogli izogniti. Prisotni so si lahko ogledali videoposnetek na temo avgustovske naravne nesreče in vsega, kar je ta prinesla s seboj – slabega in dobrega; slednje je prišlo na plan, ko je nastopil čas za sanacijo. »Solidarnost in enotnost sta nas navdala s pogumom in spoznanjem, da v stiski človek ne ostane sam. Spoznali smo, kako malo je potrebno, da smo srečni in kaj je v življenju zares pomembno. To, da znamo v stiski stopiti skupaj, to da potrebujemo drug drugega, to da imamo zaupanje in oporo, ki jo lahko damo samo človek človeku,« je povzela Romana Jankovec, ki je bila povezovalni člen prireditve.

Za glasbeno noto je tudi tokrat poskrbela izjemna Godba Dobrova - Polhov Gradec pod vodstvom dirigenta Mateja Rihtarja in Jerca Janša s pevskim nastopom. Po zaključku uradnega dela proslave pa je sledilo še druženje ob pogostitvi ter izmenjava lepih misli, besed in idej – ki bodo nedvomno stkale uspešno, prizanesljivo, prijetno in presežkov polno leto 2024.

Občina Dobrova - Polhov Gradec


Foto: Erik Bebar Seliškar

Oglejte si tudi