Oceni objavo

Kazalniki zdravja v občini

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je posodobil kazalnike Zdravje v občini, iz katerih lahko razberemo zanimive podatke o naši občini in se seznanimo s spodnjimi ključnimi ugotovitvami. Okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, namreč pomembno vpliva na njihovo zdravje. S prikazom zdravstvenega stanja pa ustvarjamo vzpodbudo za urejeno, varno in podporno okolje za zdravo življenje. 
Zdravstveno stanje in umrljivost
 ·         Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev naše občine je trajala povprečno 16,8 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 21,7 dni. 
·         Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil nižji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen velja enako.
·         Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 1,0 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,0. 
·         Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 6,1 na 1000, v Sloveniji pa 6,2.
·         Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju.
·         Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 17 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 18.

Dejavniki tveganja za zdravje in preventiva
·         Telesni fitnes otrok je bil blizu slovenskemu povprečju.
·         Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,3 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,1.
·         Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil blizu slovenskemu povprečju.
·         Odzivnost v Program Svit - presejanju za raka debelega črevesa in danke je bila 68,4 %, v Sloveniji pa 63,4 %.

·         Presejanost v Programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu je bila 70,0 %, v Sloveniji pa 71,4 %.

Vse kazalnike lahko pregledate na povezavi: https://obcine.nijz.si/obcine/dobrova-polhov-gradec/21/2024/

 

Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi