Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Sobodajalstvo kot zaslužek in širjenje obzorij

V naši občini živi 7.500 ljudi in to večinoma v lastniških stanovanjih in hišah, kajti Slovenci imamo v evropskem merilu nadpovprečno število lastnih nepremičnin. Koliko hiš in stanovanj je zasedenih le polovično ali praznih, lahko le ugibam … Koliko staršev je gradilo še za otroke in vnuke, pa so ti pobrali šila in kopita in šli po svoje … Ampak otrok še vedno zna uporabiti denarno nadomestilo zaradi prevelike nepremičnine staršev – dajmo sobe, stanovanja in hiše oddati!
13. februarja popoldan je naša občina v prostorih Polhograjske graščine organizirala odlično obiskano brezplačno predavanje Obveznosti gostitelja ob nastanitvi turistov, ki se bo nadaljevalo čez teden dni, 20. 2. ob 17.00 na istem mestu. Predavatelj Uroš Buda je direktor družinskega podjetja Tour As, s katerim že od leta 1995 turistom v Ljubljani ponuja zasebne apartmaje. Trenutno upravlja s 40 apartmaji in sobami, ki so razpršene po mestu. S skupno recepcijo v centru Ljubljane delujejo kot razpršeni hotel, ki gostom omogoča visoko kakovost bivanja. Aktiven je bil tudi v Gospodarski zbornici Slovenije, v sekciji sobodajalcev, kot svetovalec in poznavalec terena pa danes deluje v zavodu gostoljubnost slovenskih domov. A kljub vsem izkušnjam in znanju se je med številnimi teorijami in praksami sobodajalstva nekajkrat ustavil in dejal, da na vprašanje ne more enoznačno odgovoriti, ker predpisi so nekaj, praksa pa drugo. Namreč, postopki prijave gostov, vodenja evidenc in statistike so zapleteni in praviloma se jih v praksi lotevajo mlajši družinski člani, ki so vešči računalnika in spletnih aplikacij. 


Pa poglejmo postopke po korakih:

1. Pred nastanitvijo gostov 
1.1 Registracija dejavnosti SKD 55.203 (55.202)

1.1.1 Registracija fizične osebe v AJPES (»mikro privatnik«) je možnače je zasedenost kapacitet največ 5 mesecev letno in za največ 15 ležišč. Postopek vpisa med »mikro privatnike« pa traja največ 14 dni. Status »mikro privatnika« nas bremeni za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno zavarovanje v višini 32,36 evra mesečno.

1.1.2 Samostojni podjetnik, kot dopolnilna (popoldanska) dejavnost (»mini privatnik«), nima omejitev glede števila sob ali gostov niti ne časa oddajanja v letu. Prispevki za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje nanesejo 64,92 evra mesečno.

1.1.3 Samostojni podjetnik, kot redna dejavnost (»privatnik«), plačuje prispevke za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje v višini cca. 320 evrov ali več, odvisno od izbrane višine plače.

1.1.4  Dopolnilna dejavnosti na kmetiji: prispevki za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje dosegajo 64,92 evra.

 

1.2  Izbira obdavčitve

1.2.1 Z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov v višini 80 % prihodkov (4 % davek iz dejavnosti za sobodajalce in dopolnilno dejavnost na kmetiji).

1.2.2 Z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov (vodenje enostavnega ali dvostavnega računovodstva).

1.2.3 Za zavezance za DDV 9,5 % (za sobodajalce s. p., d.o.o. itd.).

 

Priprava stanovanja

1.3 Uporabno dovoljenje. Po definiciji naj bi uporabno dovoljenje izdala upravna enota in ne občina po ogledu novozgrajenega stanovanjskega objekta in oceni skladnosti z gradbeno dokumentacijo. V praksi pa tega dovoljenja ne podeljujejo stanovanjskim stavbam, ampak predvsem lokalom in pisarnam za pridobitno dejavnost. Predpogoj za uporabno dovoljenje je končana gradnja pred koncem leta 1967 ali pa kasnejša gradnja z izdanim gradbenim dovoljenjem. Za pridobitev uporabnega dovoljenja se izpolni vloga in odda na pristojni upravni enoti.

1.4 Soglasje 75 % etažnih lastnikov in sosedov, a le če gre za večstanovanjski objekt s tremi ali več stanovanji, za dvostanovanjsko hišo se ne potrebuje soglasja soseda za registrirano oddajanje.

1.5 Obvestilo upravniku, velja za bloke.

1.6. Minimalni tehnični pogoji, kar se tiče standardizirane višine ograje, varne električne napeljave, ograje na pogradih …

1.7 Kategorizacija sobe ali stanovanja – pri sobah se označuje z zvezdicami, turistične kmetije se označujejo z 1 do 4 jabolki, pri čemer je eno jabolko (ali zvezdica) najslabša oznaka in predstavlja preprosto sobo brez TV in lastnih sanitarij, 4 jabolka pa so znak za lastne sanitarije in veliko dodatne ponudbe za aktivno preživljanje počitnic. Zanimivo je to, da si kategorijo do števila 3 izberemo sami na način, da v spletni formular na strani http://kategorizacija.slovenia.info/ izpolnimo obrazec o velikosti in opremljenosti sobe, medtem ko je za najboljše 4. jabolko ali zvezdico potrebno najeti usposobljenega ocenjevalca, ki opravi ogled in izpelje postopek. Njegovo delo nas bo stalo približno 200 evrov. Seznam usposobljenih ocenjevalcev je dostopen na omenjenem spletnem naslovu.

1.8  Pred prvo nastanitvijo gostov se moramo pripraviti na vodenje knjige gostov, torej popis prispelih gostov na podlagi osebnih dokumentov s sliko in prijavo ter odjavo v roku 12 ur! Prijavo in odjavo se opravi na postaji policije, če vodimo ročno knjigo (možno tudi preko faksa ali elektronske pošte v primeru zelo oddaljenih kmetij ali težkih vremenskih razmer), še najlažje pa elektronsko z brezplačno aplikacijo eGost (http://www.policija.si/index.php/egost). Policija mora spremljati evidenco nočitev za vsakega gosta, tako pri nas kot v tujini, saj na ta način ujamejo marsikaterega zlikovca ali ubežnika.

1.9 Izstavitev računa gostu in njegova davčna potrditev (davčna blagajna). Vedno obračunamo tudi turistično takso, tudi če spanje podarimo, in davek od dejavnosti oz. DDV od provizij turističnih portalov, ki za nas iščejo goste preko spleta (airbnb.combooking.com…).

Turistična taksa je dohodek občine, namenjen razvoju turistične infrastrukture. Plačilo je obvezno za vsako turistično nočitev, višina takse pa se razlikuje po posameznih občinah in v Ljubljani znaša 1,27 evra na noč, zanimivo in nenavadno pa je, da naša občina Dobrova - Polhov Gradec še nima sprejetega odloka o višini turistične takse, saj je v občini registriranih vsega 6  prenočišč.

Sebastjan Vehar


 

Oglejte si tudi