Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Šentjošt skozi oči študentov arhitekture

Šentjošt, 8. november – V dvorani kulturnega doma je potekala predstavitev štirih projektov arhitekturno-urbanistične delavnice, v okviru katere so študenti arhitekture želeli poiskati vizijo razvoja Šentjošta. Vizije so pri domačinih večinoma naletele na pozitiven odziv.
Delavnice so potekale v organizaciji Občine Dobrova - Polhov Gradec, KS Šentjošt in Fakultete za arhitekturo Ljubljana. Študenti so imeli pri svojem delu proste roke glede posegov v prostor, še vedno pa so svojimi idejami morali loviti arhitekturni dialog med preteklostjo in sedanjostjo. Na delavnici so se osredotočili na štiri projekte: prenovo jedra vasi, telovadnice, kulturnega doma in smučišča. Če samo na kratko povzamemo glavne smernice projektov. Pri prenovi jedra vasi bi v središču vasi uredili cono umirjenega prometa, avtobusno postajališče pa bi prestavili v začetek vasi (pod kulturni dom); telovadnico pri šoli bi zgradili pod zemljo, pod obstoječim igriščem; pri kulturnem domu bi prenovili tisti del, kjer je restavratorska delavnica (predvideno je prozorno pritličje); na smučišču pa bi sedanji objekt mežnarije nadomestili z novim. Ideje so podkrepili z grafičnimi podobami in maketami, zato so nekatere med njimi med obiskovalci vzbudili veliko zanimanja. Študenti se pri svojih idejah niso ozirali po stroških ali prostorskih danostih, ki so v takih primerih glavni smernici vizije.

Študente je vodil profesor Tomaž Krušec, ki je izrazil veliko zadovoljstvo nad njihovim delom – tako po izvirnosti kot po marljivosti. »V svoji trinajstletni profesuri nisem še imel tako enotne in požrtvovalne ekipe, kot je ta letos. Naredili so izjemno delo, ki kaže odraz njihovega mladega mišljenja na prostorske izzive Šentjošta.« Raznovrstnost idej je pohvalil tudi župan Franc Setnikar, za katerega so lahko prikazane ideje začetek ali nadaljevanje začetih projektov v Šentjoštu. »Vidi se, da so z dušo in srcem stremeli k iskanju novih idej in rešitev, ki so v nekaterih pogledih popolnoma drugačne od naših ali tistih, ki jih imate v Šentjoštu. Kar pa seveda, še ne pomeni, da so napačne.«

Zbrane je pozdravil tudi predsednik Krajevne skupnosti Janez Oblak, ki je dejal, da gre v tem primeru za obojestransko korist: študenti so pridobili izkušnjo in potrditev, da arhitektovo delo ni zaman in da lahko s svojim delom dejansko spreminjajo svet na bolje, lokalno okolje pa nabor smernic ali idej razvoja.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi