Oceni objavo

Prikazovalnika hitrosti na Horjulski cesti in v Podsmreki razkrivata, da vozimo prehitro

V občini Dobrova - Polhov Gradec se nahaja skupno kar 12 prikazovalnikov hitrosti, od tega 8 na območju KS Dobrova. Prikazovalniki se nahajajo na naslednjih lokacijah: na Dobrovi ob vstopu v naselje iz smeri Horjula, ob Horjulski cesti, v Gabrju, v Podsmreki, dva prikazovalnika sta nameščena v Brezju, Stranski vasi in Polhovem Gradcu, eden pa se nahaja še v Šentjoštu in pa v Črnem Vrhu.

Ali vozniki upoštevamo omejitve hitrosti? Zanimali so nas predvsem podatki izmerjeni na Horjulski cesti v bližini hišne številke 34 in v Podsmreki, saj sta bila prikazovalnika hitrosti tu nameščena med zadnjimi. Poglejmo, kaj kažejo podatki, ki sta jih zbrala.

Prikazovalnik ob Horjulski cesti je izmeril povprečno hitrost 47 km/h

V izbranem obdobju od 1. septembra 2021 do 28. marca 2022 je prikazovalnik hitrosti ob Horjulski cesti, kjer omejitev znaša 50 km/h, izmeril naslednje podatke. Povprečna hitrost vozil je bila v tem obdobju 47 km/h. V opazovanem obdobju je 85 % vozil peljalo do hitrosti največ 56 km/h, 50 % vozil je peljalo do hitrosti 48 km/h in 30 % vozil je peljalo do hitrosti 43 km/h. Ostali pa so peljali nad temi hitrostmi. Slabih 66 % izmerjenih voznikov je vozilo skladno s predpisano omejitvijo hitrosti. Poleg podatka o najvišji izmerjeni hitrosti, pa je zaskrbljujoče tudi to, da je v opazovanem obdobju 7 % voznikov omejitev hitrosti prekoračilo za več kot 10 km/h.

Manj zgledna vožnja v Podsmreki

Kako pa glede na zbrane podatke kaže v Podsmreki? Povprečna hitrost voznikov je v Podsmreki, kjer je omejitev hitrosti 40 km/h, v obdobju od 1. septembra 2021 do 28. marca 2022 znašala 43 km/h. V opazovanem obdobju je 85 % vozil peljalo do hitrosti največ 51 km/h, 50 % vozil je peljalo do hitrosti 44 km/h in 30 % vozil je peljalo do hitrosti 40 km/h. Ostali vozniki pa so peljali nad temi hitrostmi. Za več kot 10 km/h pa je omejitev hitrosti prekoračilo kar 16,3 % voznikov – le dobrih 34 % izvedenih meritev pa je izmerilo hitrost vožnje skladno s predpisano omejitvijo hitrosti.

Podatke, ki jih zbirajo prikazovalnikih hitrosti nameščeni na območju občine Dobrova - Polhov Gradec, lahko spremljate tudi sami, in sicer na občinski spletni strani www.dobrova-polhovgradec.si, pod zavihkom Lokalno oz. na povezavi: https://www.dobrova-polhovgradec.si/objava/349895.

Spremljanje podatkov, ki jih zbirajo prikazovalniki hitrosti, pomaga pri načrtovanju varnega prometa in posledično povečanju prometne varnosti. Predstavljajo pa le del prizadevanja za varno vožnjo – to v naši občini dosegamo na različne načine, med drugim tudi z umirjanjem prometa v središčih naselja, bližinah šol in vrtcev ter na drugih površinah, kjer se je to izkazalo za potrebno. Novembra 2021 se je tako na primer v središču Šentjošta omejitev hitrosti znižala s 50 km/h na 30 km/h, v ostalem delu naselja pa s 50 km/h na 40 km/h, v Podsmreki je namestitev prikazovalnika hitrosti pospremilo še znižanje omejitve hitrosti v naselju na 40 km/h, v Stranski vasi pa je bila v središču naselja vzpostavljena cona 30. V kratkem pa bosta na območju naše občine na pobudo občanov predvidoma nameščena še dva nova prikazovalnika hitrosti; eden izmed njiju v spodnjih Razorih.  

L. O.

Oglejte si tudi